Nuffnang

MY HEART BEEP

Wednesday, December 29, 2010

HUHUH.....SEKSA BEB....


Semalam kat area opis aku hujan lebat tue, tgk jam dah kol 5, walaupun lebat aku tetap mengharunginya, sebab kalau lembab offcoz aku kene harungi jam...tp semalam uwaaaaaaa jln dah jam teruk...mmg teruklah.....dgn hujan lebatnya, tensen jer, nasib ktorg nie mmg selalu jadi info trafik utk sesama lain.....kalau aku gerak dulu, aku akan info kat member baik aku puan chugie , dan bos aku lah.....tp kalau dia dulu dia akan info aku, so ktorg leh ikut alternative lain. supaya x stuck dlm jam.....so smlm mase dpt info dr chugie aku terus masuk highway...huhhuuh mmg jam teruk....nasiblh ktorg nie ade laternative lain, kalau x taulah kol bape smp umah....
Pas di risik kabar, rupanya ade xcident, tutlah jam teruk...huhuhuhuh.....

ALHAMDULILLAH, SYUKUR


Tahniah.....bangga lah ngan korang....semoga lepas nie korang lebih membanggakan erk....chaio!chaio! usaha tangga kejayaan...sesungguhnya kalau dah rezeki tue x kemanakan.......heeheheheh appy, sebab korang esok aku dapat cuti free....hehehehe nie namenyer bersatu kita maju + teguh, bercerai kita roboh......

Tuesday, December 28, 2010

Jalan² makan angin.....

Semalam aku jenjalan...hehehe pas lunch jer, bos aku suruh g PJ, antar invoice + amik invoice....erm....aku dh lame x wat keje nie, selalunya c azan jer y buat, tp d sebabkan dia dh tukar department, so aku lah keje jadi gantinya.....hahahahah mmg makan angin aku di buatnya,ialah aku x pernah g company nie, selalu aku pergi petronas jer, jarang aku incharge invoice esso nie....so di sebabkan kene pergi, aku tnylah bos aku mcm mane jln nk ke sana, simple jer dia bg arahan, awq terus, pastu masuk kiri, masuk kiri....eeeeeeeee sabar jerlah....aku g kat member aku tny, dia bglah direction y clear skit....tp smp kat tmpt kejadian, aku xnmpk pun seperti y di beri arahan....so aku dh tersesat.....huhuhuh lawak sgt time nie, aku berenti sebelah...call azan, so azanlah y membantu aku cr bangunan tue.....nasib aku ade adik sorang nie...hehehhe, risau dia, smp aku lek pun dia still tny...akak jumpa tak...touching jap...hahahhaha......pastu lek rase mcm nak pusing LDP balik jauh, so aku terus ikut KL, jln duta...dan terus menuju ker rumah...heheheh, mimpilah kalau keluar nk lek opis lek....;p

p/s : nasib mase bujang dulu selalu merayap ngan member baik aku....puan chugie....;p

Monday, December 27, 2010

NIELAH JAWAPANNYA.....


Nielah jawapan di sebalik penjaga gol Indonesia kene lazer mase perlawanan hari tue...

p/s : kan aku ckp rakyat malaysia nie mmg kreatif, inovatif...bab² mcm nie...MALAYSIA BOLEH....nie leh di kira terpengaruh cerita kartun gak ker erk????hahahahahaha

Sunday, December 26, 2010

MALAYSIA vs INDONESIA

Rata² sekarang nie semua org cerita pasat kemenangan pertama malaysia melawan indonesia semalam kan...akupun mcm korang gak, bangga beb....tahniah pada pemain Malaysia.....harap kat padang indonesia nnt korang buat y terbaik gak, dan bwk pulang piala y dah sekian lame x di bawa pulang...heheeheeh...Ok aku bkn nak cerita kisah kemenangan kita mengalahkan indonesia tp aku nak cerita pasat satu peristiwa di hari MALAYSIA vs INDONESIA....

Tp sebelum tue aku minta maaf bebanyak erk...bukan nak kondem tp nie hakikatnya....aku pun sakit hati gak......org malaysia mmg semua cerdik pandai....sekarang nie semuanya MALAYSIA BOLEH kan...tp pklah masih ada menda y boleh buat dan x boleh buat....tolkan...slogan y di war²kan tue bkn utk bg semangat, buat mende jahat, tp utk kita lebih maju....

Semalam masa org sibuk tgk tv, sibuk menyokong negara memasing....hehehe ialah malaysia niekan bnyk penduduk y dr pelbagai negara.....ade lak y amik kesempatan.....mase dah habis perlawanan bola tue, aku ngan mr hub keluar ,nak g beli susu anak²ku + isi minyak kete aku, smp kat kedai beli susu tue, aku tgk ramai org berkumpul, ingat ade xcident, berdebar gak...aku suruh mr hub tgk, ialah adik aku baru jer balik ,air mata dah bergenang....tp bila tgk alhamdulillah bkn xcident tp mcm org bergaduh.....siap ade kete polis lagi...hhuhuhhu biasalah perkara nie mmg biasa..ingatkan gaduh pasat indonesia kalah malaysia menang...rupanya.....
haiiiiii............nielah namenye bengong...geram tau...ade 4 org pemuda - pemudi malaysia ( wat malu jer kan....) naik kete pesona, xtaulah dh kawin ker lum diorg nie.....MENCURI SUSU,eeeeee xde keje ker?????? siap spray mata tukang kedai lagi...eeeeee nielah bodoh namanya, tgh org ramai pergi mencuri, mmglah MALAYSIA BOLEH, tp bkn utk kegiatan mcm nie..per lagi mmg kenelah....penyokong malaysia dan indonesia belasah beramai²...eeeee buat malu jerkan....buat malu mak bapak.......

2 Org kene tangkap, lelaki ngan perempuan, lagi 2 org lari kan diri, tp kereta diorg mmg x sempat nak larikanlah....eeeeee perlah nak jadi....geram tol...rupanya bkn 1st time diorg wat keje nie dah 2-3 times............eeeeee tuelah sepandai tupai melompat akhirnya jatuh juga ker tanah....

SUMMARY ABOUT MY BELOVED PRINCESS & PRINCE


my beloved princess & prince

Hari nie aku terana nak bercerita pasat perkembangan anak² ku...kekadang hilang sabar gak melayan kerenah dua beradik nie....huhuhhu respek lah kat kedua ibu bapa kita y sanggup melayan kerenah kita dulu.....kesabaran diorg mmg tinggi....tp ikut pemakanan gak kot, dulu mak ayah kita mane suka mkn luar, fast foodpun bukan se glamer skrg....erm...nak salah siapa bila dlm diri ozon kesabaran menipis????xkan nak salahkan lapisan ozon lak kan....salah sendirilah......huhuhuh Ya Allah berikanlah aku kesabaran yang tinggi dalam mendidik anak-anakku...amin......






Ok kite mulakan dengan c kakak.. erk

My beloved princess
Nama : Nurhafizzatul Iman Badrolsyam
DOB : 25hb 01 2008
WOB : 2.55
Now : 2 thn....(bulan depan genaplah 3 thn....)
Terasa anak aku nie dah besar, mulut dah mcm bertih jagung, mmg bijak bercakap....kalau ditny ade jer jawapannya...sudah boleh jadi kakak yang baik, boleh di harap bantu aku mengemas rumah, jaga adik....dah hafal ABC & Alif Ba Ta.....dah pandai berzikir, tanpa mengikut sesapa...bila kekadang dgr dia tdokan adik dia, dia baca zikir munajat.....aku senyum jer...dlm hati alhamdulillah....hehehe bangga beb jadi ibu bila anak dh bijak mcm nie...hehehe xbaik riak....dah pandai melawan ckp aku...heheheh bab nie mmg selalu nak kene cili jer ngan aku...geram....dah pandai merajuk bila di tegur, walaupun teguran itu salah dia, dia akan menangis, dia taulah tue dia punyer salah.....erm....dan yang terbaru skrg nie, dah pandai kencing kat toilet.....ok bab nie mmg x susah sgt nak train dia, sbb dia dah pandai ckp, pastu aku ugut skit, kalau dia kencing merata xckp, aku cubit bontot dia, pastu cili...hahahh kejamkan ibu mcm nie...tp adelah 2-3x terbabas....biasalah....but practice makes perfectkan....ini buatkan aku jadi gila nak beli spender kat dia bebanyak...hahahaahha....





c adik lak...my little prince...
Nama : Muhammad Haziq Ishraf Badrolsyam
DOB : 18hb 09 2009
WOB : 2.9
Now : 1thn 3 bulan
Oooooo y kecik dan adat seorang adik ,apa y kakak buat pasti adik ikut, sbb tue selalu pesan kat kakak ajar adik dan sebut perkara y baik jer......my little prince nie, perangai dia mmg suka mengusik, mcm aku lah tue.....kuat meragam....adoiyai x larat tau, tp dia pun dh pandai sesebut beberapa perkataan, mcm ibu, ayah, bas, kakak, lori.....alhamdulillah dia xde lah pelat...leh paham dgn jelas per dia ckp, wlpn kekadang ade perkataan di depan @ belakang y tertinggal...tp masih leh di pahami.....dah pandai berzikir gak, tp dlm bahasa dialah...hahahaah but aku suka....oo dia dah pandai jaga kakak dia, kalau org buat kakak dia, dia akan pergi pada org tue tarik rambut org tue....hahahaha wlpn kekadang dia akan di buli balik...;p, kuat cemburu nie, means xleh beradik lagilah...hahahahaah....pandai amik hati org, bila dia dh tau dia buat salah, org marah...so dia akan pergi dekat org tue cium muka org tue...selalunya aku ngan ayah dialah y kene...hehehehe, tp y paling x tahan, sekarang nie dah pandai menggigit...badan aku dh lelebam di buat dia...kekadang konon dtg nk peluk, pastu ngap...adoiyai....smp menangis aku di buatnya......


Oklah itu jer nak citer wat masa nie...bnyk lagi sebenarnya perangai 2 baradik nie....tak tau nak gmbr kan mcm mane...aku doakan anak² aku, jadi anak y soleh dan solehah...taat pada kedua org tua,hormat pada org lain....ikut perintah agama....amin....

Thursday, December 23, 2010

DAH SERIUS PENYAKIT AKU NIE.....

Kalau tgk drp tajuk, erm mmg mcm nmpk seriuskan, tp mmg seriuspun, wlpn kalau di cerita x brp nak serius, tp pada aku mmg serius penyakit aku nie.....td lunch aku ngan member opis g mkn kat tesco manjalara....pas mkn kat food court dia, aku ajak member aku g masuk tesco jap, nak beli daging cincang, ingat nk mkn spagetty bolongnise buatan sendiri...hehehehe, tp biasalah namepun perempuan, xdenyer nk terus menuju ker tmpt sepatutnyer, singgah dulu tempat lain, g tempat baju jap, dptlh selai, heheeeh 70% tue diskaun, pastu otw nak smp kat tmpt daging, jumper lak puting susu...so trgt my princes & prince nak kene tukar puting susu, amik lah 2 packet.....( ibu y prihatin kan....hahahaah alasan jer tue;p), dan akhirnya barulah smp ke tmpt tujuan sbnr aku masuk tesco nie.....bkn ade duit kat tgn pun shopping, aku juz swipe jer...oPsss aku x pakai CC ok, aku pakai DC.....x gaji lagi tp dh bermacam shoping...eeeeee, so dah settle g kaunter bayar...haaaaaaaaa mase nielah aku tersedar penyakit aku dah teruk, lum lagi 70 thn, baru 20+++ thn jer, tp adoiyai.......tgh aku swipe tue, member aku tny,

"mane kunci kereta kau erk?"

"haaaaaaaaaaaa......... kunci kereta, bkn aku bg kat ko ker?????"

" mane de....."

"adush kat mane ha???????"

" kat tempat makan"...............

so per lagi kelam kabut kitorang g kat food court....kat escalator aku dah macam org "weng"
ialah kalau xde mcm mane, adush.....tp dlm hati tetap berdoa adelah hendaknya.....smp jer kat food court, terus g kat kaunter air tue tny kat adik te sape y kemas meja....dia tunjuk kat sorang kakak nie..terus meluru kat dia......alhamdulillah ade, nasib kakak nie x sumbat dlm tong smph makanan tue.....adush terukkan penyakit lupa nie, kalau xde, mcm manelah aku nak lek opis...huhuhuuhuh....smp kat opis , baru teringat DC aku td aku letak kat mane erk???? arghhhh sudah, tgk dlm purse xde, haaaaaaaaa panic nie, tny member dia ckp aku xde bg dia....arghhhh nape nie, asal aku ari nie....berebut aku g kat kereta, cek dlm tiap beg plastik....alhamdulilllah again, ade....ish...ish....teruklah penyakit nie...mcm mane nak ubat nie.....huhuhhuhuuh....

tp bila di ingat² lek mcm kelakar jer....hahahaahahhaha
nielah kunci kete kesayangan aku...hhuhuhuhuh

Wednesday, December 22, 2010

MEMBANTUKAH DIA???


Lama tol x update blogkan...hehehe aku sibuklh, mmg sibuk sesangat...smp xleh cutipun & cutipun telah di bekukan...huhuhuhuh 1st time tue aku keje kat sini, cuti aku di bekukan....Oklah aku nk tny korang, pasangan korang membantu korang x???? aku?? alhamdulillah aku dpt suami y membantu dlm serba serbi...dr keje rumah smplah ker anak....aku sebenarnya xde masalah.....kalau aku g kelaspun aku x risau tinggalkan anak dgn suami aku...sbb aku yakin dia leh jaga anak² dgn baik, malah kekadang aku rase lebih baik dan sempurna drp aku sendiri y menjaganya.....So mcm mane pasangan korang lak???aku selalu dgr kengkawan aku y satu club ngan aku, ( club org dah kawin dan beranak pinak...;p)lek rumah terkejar nak masak, basuh kain , kemas umah.....hope time mcm nie suami tlg jaga anak, kalau anak berak tlg basuhkan ker, tp sebaliknya terjadi....anak disuruhnye pergi mencari ibu utk basuh berak....alasan baru lek keje penat......so tergedek² lah ank kecik tue cr ibu...yak!yak! kesiankan...tgh masak nie, kene layan anak at the same time...bila kita marah @ tegur, di katanya kita merungut.....hai sang suami, kesianlah isteri tue, dia bkn pembantu rumah , tp dia permaisuri di hatimu....apa salahnya ringankan tulang, sesama penat...kalau sesama bantu membantu...sesamalh leh berehat smbl menonton tv + leh bergurau senda.....tp kalau dr dapur smp ker depan....isteri jer y nak kene buat..mmg x terkejarlah....jgn salahkan isteri kalau dia x terlayan kerenah c suami lak.....sbb dia terlalu letih....di tempat keje, dh penat , di rumah cuma harapkan sedikit ehsan suami jer....bantu ringankan....hal anak² sesama "buat" sesamalah kita menjaganya....x begitu...Opsss maaflah kalau ade y terasa, sebenarnya ini bukan salah suami jer, ade juga salah isteri gak....ade y dpt suami membantu serba serbi, isteri lak amik kesempatan.....jgn lah mcm tue, hidup nie kalau boleh biarlah sekali seumur hidup kita kawin dgn org y sama.....kalau xde jodoh tue belakang cerita.....tp selagi ada jodoh kitalah y berhak mengekalkannya, mewarnai & mencorakkan hubungan tue....aku pernah dengar org ckp, bahagia tue, bkn org lain y tentukan, bkn keadaan y tetapkan...tp pasangan itu sendiri.....kita y menafsirkannya.....Cuba jgn bandingkan keadaan kita dgn pasangan lain, kerana tiap pasangan ade pasang surutnya, mungkin kita nmpk satu pangan ie, bahagia, gembira, suami sentiasa membantu, tp kita x nmpk kekurangan y lain, y hny pasangan itu sahaja y tau....jadi +ve thinking for our relationship, kalau pasangan kita x sempurna, kitalah pelengkapnya....no body perfect....hidup nie saling melengkapi....cuma satu jer hubungan suami isteri selalulah berbincang,kerana itu adalah jln terbaik dlm hadapi sebarang masalh......kalau nak meluahpun, jgn tersalah pilih org,tkt nanti pelangi y di harap muncul, jadi ribut petir lak....x semua org leh di percayai....kekadang baik di depan menikam di belakng......y penting pepun masalah jgn lupa padaNya, dan sentiasa harapkan bantuanNya...dekatkan diri padaNya...ity adalah jln y terbaik...

p/s :kala pasangan tue meluah, jgnlh di anggap merungut, kalau sebelum kawin kita sudi pnjmkan telinga dan bahu utk dia...per lagi selepas kawin...... Moga rumah tangga kita semua kekal bahagia....amin

Thursday, December 16, 2010

HIDUP DENGAN ORANG YANG KEDEKUT

Tajuk...dah menunjukkan satu masalah besarkan....kisah nie x melibatkan akupun, aku juz share ngan korang jer, cerita sebenar drp seorang hamba Allah y tersepit dalam keadaan nie....nak telan mati mak, nak luah mati bapak...akhirnya dia kulum jer, dan makan diri dia sendiri....kesian dia.....mcm nie kisahnya....ialah dalam kehidupan sekarang nie, x semua org mampu memiliki rumah dan menyewa...so hamba Allah nie wat keputusan duduk ngan familylah, senang, dlm masa y same dia dpt menjaga kedua orang tuanya.....bila dah kawin nie, biasalah x same dgn bujang....bujang everything adalah hak milik kita, dan x perlu bincang ngan sesapa utk buat keputusan...kecuali mak ayah kitakan.....so perjalanan hidup kita mcm ok jer, wlpn ade masalah tp xdelah mkn hati berulam jantung.....So bila dia dah kawin ,dia hadapi satu masalh...ialah hidup menumpang rumah org tua, walaupun itu harta y dia beli, tp still kene berkongsikan......dapat pulak suami y selalu berkira @ leh gak di katakan kedekut....diorg selalu bergaduh.....akhirnya dah xnak bergaduh dia diamkan jer diri....dia sedih sebenarnyer, bila berkira sgt nie, kesian kat org tua...pahamlah hati org tua mudah tersentuh, tkt nnt kecik hati...suasana dlm rumah tue dah jadi x harmoni.....actually suami dia bknlah mrhkan mentuanya, tp dia marahkan anak² buah y x reti hormatkan barang org lain....kiranya hamba Allah nie hidup dgn adik beradik y ade d sekeliling...umah dedekat.....so anak² buah nak membesar.....hai...susah hati dia tau, sbb bila c suami ckp, kekadang x memikirkan perasaan org sekeliling, mungkin terlalu geram....ialah barang y di beli utk anak sendiri, tetibe org lain y pakai...beli makanan utk anak², anak mkn secubit org lain mkn smp habis...hati mane x panas...kalau akupun hati panas.....tp bila c suami melepaskan kemarahan kepada dia, dia terasa hati gak....dia bkn x ckp dgn anak buah dia, bkn x bg pesanan dgn adik beradik dia...tp bila dh hidup dgn ipar duai nie.....pepahamlah...x semua org leh terima teguran.....Kesian aku tgk dia...hilang seri wajah dia.....tertekan sgt dia.....nak tolongpun xtau mcm mane, kalau aku suruh dia pinda rumah, dia kate blum mampu, ialah anak-anak makin membesar dgn sekolah lagi....susah dia kater....lelebih gaji dia dan suami x seberapa...campur tolak cecukup jer.....aduhai kesiannya......syukur alhamdulillah kehidupan aku xdelah seteruk itu......apa y mampu aku katakan pada dia sabarlah, moga suatu hari nanti mereka akan tersedar......

Wednesday, December 15, 2010

POSTO....POSTO....


Ok kepada pemenang aku...hehehe aku mintak maaf yer lambat hantar, di ats alasan bnyk sgt aral y melintang....tp pagi nie aku dah berjaya poskan korang punyer hadiah....harap sudi terima hadiah y x seberapa drp aku tue.....dan aku harap bila smp kat tgn korang ianya masih elok dan masih boleh di nikmati.....terima kasih sekali lagi pada korang y sudi membaca, mengomen kat blog aku y hina dina nie...huhuhhuhu

Monday, December 13, 2010

CERITA PASAT ANAK......

Erm kisah nie dh lamepun, dah lapuk, tp tetibe terasa nak bercerita...hehehehe, almaklumlah aku bknlah penulis blog y tegar....my little princes dah pandai baca doa makan + dengan maksudnya sekali...hehehehe rase syukur sangat...banggapun ade...bila b4 tdo dah pandai mengucap.....mengajipun dah pandai.....alhamdulillah...skrg nk ajar utk lebih mendalam lagi...mulanya aku ingat thn depan nak antar dia pergi sekolah...tp mcm awal sgt, so aku amik pendekatan sendiri, nak belikan dia buku + cd , pasang kat umah, smbl aku belajar, diapun akan belajar same, at the same time adik diapun dpt ilmu y same.....erm.....so aku kene siapkan jadual utk anak-anakku lah.....

My little prince sekarang nie makin lasak dan makin nakal...uits anak lelaki kot, lasak dia semua org geleng kepala....hehehehe...semalam jer aku balik dpt laporan panjang berjela.....pastu dh pandai merajuk, dah pandai menyanyi sesikit...lelebih kalau dgr kakak dia nyanyi mesti dia " i follow"....kakak mengaji diapun ngaji.....aku selalu pesan kat my little princess, ajar adik y bebaik...jgn ckp memenda y x elok, nnt adik ikut same....heheeeh wlpn dia kecik tp aku yakin dia paham per aku cakap......

Thursday, December 9, 2010

JUMAAT YANG MENGINSAFKAN

Hari nie sajejer aku bukak lagu nasyid kat opis, dah habis nasyid bukak lak zikir munajat dan last sekali aku bukak kisah2 sakaratul maut...mmg menginsafkan bukan aku sahaja tetapi semua rerakan sepejabat aku...moga hidup ini di berkati dan diredhaiNya selalu...Moga aku dan seluruh ahli keluarga serta sahabat andai aku, di ambil nyawa dalam keadaan y beriman kepadaNya...dalam keadaan yang bukan mengerikan dan mengaibkan.....amin

Tuesday, December 7, 2010

SPECIAL FOR LYNN

Ok N3 nie aku create special untuk lynn, boleh tak awq bagi alamat dan no tel awq dgn kadar segera....sy dah nk post hadiah nie...terima kasih atas kerjasama awq, pada pemenang y lain, harap sabar menanti erk...nnt sy pos sekali semua...tq

Wednesday, December 1, 2010

AKU DEMAM

Alhamdulillah, hari nie baru sihat skit drp demam, 2 hari aku mc, xleh bgn, bgnpun rase pepening jer....erm tp hari nie aku gagahkan gak diri pergi opis, sbbnya???bosan lak duk rumah + x sihat jugak...kesian kat my little princess & prince coz ibu diorg nie ade jer kat umah, tp mcm xde...still x dpt melayan diorg sbb dmm dan melepek....So hari nie supaya aku x nangis sbb x dpt layan anak² ku, aku g keje..atleast alasan kukuh.....Hope pasni demam aku akan terus terbang tinggi meninggalkan aku... bersama dosa² kecil y telah aku lakukan tanpa aku sedari @ dgn sengajanyer......

Wednesday, November 24, 2010

aku join GIVEAWAY


heheehe....aku join giveaway nie sebab senang gila, simple...kalau korang nk join gak juz click jer kat gmbr c comei nie...orait....
oklah good luck to all of us......lynn nape bagi hadiah sorang jer? naper x bg 3 org?hahahaha suka hati lynn lah kan giveaway dia...kalau dia bg 3 orgpun mcm aku menang...tp hope menanglah hendaknya...heheheheeh

Tuesday, November 23, 2010

PEMENANGNYA IALAH...JENG!JENG!


Hahahaha aku nak umumkan pemenang untuk follower aku.....actually aku ade 2 kategori , satu kategori follower yang bertuah dan another kategori is kategori khas...bila aku tengok ,tilik, cabut, sepah...rupanya lebih ramai y menang kategori khas drp kategori follower...so pada yang menang aku ucapkan tahniah yer......dan tolong bagi kerjasama korang, dengan memberikan maklumat tentang diri korang, untuk terima hadiah y x seberapa dari aku...
tolong erk bagi butir² diri seperti nama penuh, no tipon, alamat ...ebb nie semua adelah personal so aku nasihatkan korang bg kat email aku di cute_maintain@yahoo.com...



Untuk kategori pertama....kategori follower : YANG BERTUAH


SUE


MAMMA


LYNN




Untuk kategori khas : YANG TERPILIH


Zura


Huda


SyidaGorjes


Chugie


Ease


Asha


Tahiah erk saper y terpilih....pada yang x terpilih, next time saya buat lagi erk...hehehehehe















Monday, November 22, 2010

PENGAJARAN...SUPAYA LEBIH BERSABAR...

Aku nak cerita sesuatu kat korang, kengkawan aku...cerita nie bukanlah bertujuan untuk mengaibkan @ membuka pekung di dada org...juz untuk bagi kita pengajaran supaya x tersilap langkah....Dalam kehidupan kita seharian nie, mesti pepun menggunakan duit kan, kekadang kita terpaksa untuk membuat pinjaman bg melangsaikan hutang @ memenuhi keinginnan ....tp aku harap kita x salah langkah, kerana sekali tersalah selamanya kita akan terjerat, wlpn ianya akan menjadi pengajaran hidup buat kita, nyesal kemudian xde gunanya.....Ish aku nie nak citer per....aku nak citer pasat pengalaman kawan aku nie, kerana mengikut kata² kawan akhirnya skrg dia y sengsara...per dia dah buat????? dia dh buat satu pinjaman....biasalahkan org buat pinjaman...tp dia dah buat pinjaman pada tempat y salah....dia pinjam kat ABANG LONG {AHLONG}......terkejut???aku y dgr lagi terkejut..........erm, semuanya kerana dia black list, xleh nk wat pepe pinjaman...niat meminjam sebab nak settle hutang y membebankan, tp akhirnya dia terperangkap mcm nie.....aku nk salahkan dia, x boleh juga, aku xde kat tmpt dia, xtau per dia rase, mungkin dia pk itu jln y terbaik utk selesaikan hutang....lelebih kengkawan bagi galakkan......menangis dia....kesian aku kat dia, dah lah ade anak, kecik pulak tue, nie skrg ah long duk mengejar dia kemana sahaja dia pergi....dia ckp ngan aku, dia tersilap langkah....nyesal dgr kata kengkawan, tp skrg semua kengkawan dh hilang ntah ke mana......erm aku juz leh mendengar jer, nak tlg akupun bkn org kaya, tp aku harap sgt, xdelah smp kejadian buruk y menimpa diri dia.....moga Allah tunjukkan jln penyelesaian y terbaik buat diri dia...so kengkawan ingat...mcmm mane susuahpun elaklah drp meminjan pada abg long tue, sbb dia mmg menolong, tp menolong kita jadi lebih teruk......peringatan nie bkn utk korang jer, tp utk diri aku gak....

CERITA PASAT BERKHATAN....

Pagi tadi aku dengar Sinar Fm, tajuk pagi diorg citer pasat pengalaman berkhatan....hehehe dulu mase kekecik aku suka, sbb time mcm nie sepupu lelaki + adik² lelaki aku, akan di khatankan beramai²...y bestnyer bab mase kenduri berkhatan....semua org turun ,tolong menolong, ktorg y bebudak pompuan nie sibuklah pilih nak buat keje per, angkat hidang ker, basuh pinggan ker...mmg best lah time tue...rasenya dah lama sgt aku x rase suasana macam tue..... Hujung minggu nie ,anak buah aku lak berkhatan, erm wat kenduri kat umah nenek dia...sesapa y sudi datang, jemputlh dtg erk kat kg nakhoda...hehehehe....rasenya mcm x sabar nk tunggu my little prince berkhatan...mmglh kalau nak skrgpun leh sunatkan dia, tp rase mcm x best lak, nak gak tunggu anak aku tue mengenal dunia, pandai kata sakit, pandai takut...hehehe...atleast nnt bila dia dh besar panjang, dia ade kenangan nak bercerita pasat berkhatan gak, xdelah termanggu² bila kengkawan bercerita...so pada parents y ade anak berkhatan...selamat berkhatan buat adik² dan anak² semua....

Friday, November 19, 2010

AKU SEDANG MEMILIH....DAN AKAN TERUS ......

Ayat wat org pening jerkan...hehehe ...sekarang nie aku tgh bz sesi nk buat siapa y bertuah dalam giveaway aku nie.....aku de 84 org, kalau lah aku org kaya...mmg aku bg semua nie hadiah 3 hari 2 malam bercuti ngan aku smbl berkenal mesra....hahahaah angan² tinggi....tp di sebabkan aku nie hnylah insan y mkn gaji...so kenelah amik undi saper y bertuah...tunggu erk kengkawan....tp hadiahnya bknlh bercuti erk....but smtg memori....oklah tungguuuu kedatangan pos y lebih hebat di akan datan..insyaAllah senarai pemenang kot...;p

Sunday, November 14, 2010

AKU NAK BAGI GIVEAWAY.....


Heheheeh......hebatnya tajuk....diret to the point....b4 aku bercuti panjang hari tuekan aku dah kate ade surprise....so surprisenya ialah aku nak bagi hadiah kat korang...OPS...ini bukan nak buat giveaway, tp aku akan bagi giveaway pada follower aku....so sesapa y jadi follower aku tue tunggu erk ,mane tahu korang adelah yang bertuah......mungkin barang y aku akan terbangkan kat korang xdelah semahal mana, tp juz utk aku appriciate korang dan mengucapkan jutaan terima kasih kerana sudi baca N3 aku yang x seberapa nie...huhuhhhu sayu beb, org lain dah beratus follower ade y beribu, dan N3 pun hebat² belaka...tp aku hanyalah insan kerdil y bz tp sibuk gak nak blogger....thanx to korang y sudi membaca dan jadi pengikut aku...hahaha ayat pengikut tue x leh blah...mcm hebat jap rase diri ini...kui!kui!....pepun tunggu yer hadiah smp kat korang.....aku blum wat selection lagi...so maybe ambil mase y lame skit...oklah aku nak sambung kesibukkan aku.....

Wednesday, October 27, 2010

HAHAHAH SURPRISE...NANTIKAN...


Pergh tajuk x hengat...kui!kui! sebenarnyer aku ade nazar sesuatu, nazar tue, kalau nazar kenelah tunaikan so, kepada kengkawan blogger tggu erk per y aku nazarkan tue, nnt aku cerita...skrg nie xleh nak bgtau sbb aku tgh bz nak exam....huhuhuh x studypun lagi.....monday nie dh ler paper susah....erk tercerita pasat exam lak....lari topik tol....erm oklah tggu kau finish my exam....baru aku leh kecoh-kecoh kat korang per y aku nazarkan......surpriseeeeeee tungguuuuuu..mcm artis lak;p

Monday, October 25, 2010

CERITA PENDEK PENUH ISI TERSIRAT....

Bila baca kisah nie bebetol sayu jer, teringat mak ayah y dah tua di rumah....sudah ker kita menunaikan tanggungjawab kita pada mereka, sudah bahagiakah mereka bila kita dah membersar nie...ker kita masih menyusahkan hati tua mereka, semoga kita semua menjadi anak y di sayangi kedua ibu bapa...walaupun tidak mampu mernhadiahkan berjuta wang ringgit & emas permata, cukuplkah kita membahagiakan mereka bkn sahaja di dunia tapi di akhirat dgn menjadi anak -anak y soleh dan solehah......

Pencil: I'm sorry

Eraser: For what? You didn't do anything wrong.

Pencil: I'm sorry cos you get hurt bcos of me. Whenever I made a mistake, you're always there to erase it. But as you make my mistakes vanish, you lose a part of yourself. You get smaller and smaller each time.

Eraser: That's true. But I don't really mind. You see, I was made to do this. I was made to help you whenever you do something wrong. Even though one day, I know I'll be gone and you'll replace me with a new one, I'm actually happy with my job. So please, stop worrying. I hate seeing you sad..

I found this conversation between the pencil and the eraser very inspirational. Parents are like the eraser whereas their children are the pencil. They're always there for their children, cleaning up their mistakes. Sometimes along the way... they get hurt, and become smaller (older, and eventually pass on). Though their children will eventually find someone new (spouse), but parents are still happy with what they do for their children, and will always hate seeing their precious ones worrying, or sad.

p/s : bila kene marah kita ingat mak ayah dah x sayang kitakan, tp hakikatnya mereka sayanglah mereka marah, mereka peduli hal kitalah mereka tegur....kiter jer nk memberontak...berlagak....ari nie kita buat pada mereka , one day anak-anak kita akan buat kat kita lak.....

Friday, October 22, 2010

MY FINAL DESTINATION

Pergh tajuk....hebatkan...heheheheh tp mase aku dpt gambaran final destination nie, aku menangis otw g keje....Pagi tadi mase aku nk g keje, aku nmpk ayah aku start moto nk g kedai...tetibe jer bayangan nie muncul depan mata, dan harapnya xkan jadi kenyataan sampai bebila.....Aku nmpk moto ayah aku kene samabr ngan sebiji kereta, aku menjerit sekuat hati "ayahhhhhhhhhhhhhh" terus turun dr kereta, wlpn mase tue kerta aku tgh jalan aku dh x pk dah, aku pk ayah!ayah!...aku berlari masuk rumah jerit kat kakak aku, ayung!ayung! ayh kene langarr cepatlah...imah nmpk...lepas ckp mcm tue, air mata dah merembes keluar laju...aku terus berlari ...jauh gak ayah aku tercampak, smp jer aku tgk ayah dah lemah, darah keluar dr merata² tubuh ayah...aku menangis ,menjerit sekuat hati kat org y langgar ayah aku, ko pembunuh bawak kete mcm pelesit dah tau jln kampung...kakak aku smp jer, terus tny ambulance dah call ker blum, aku geleng, terus dgn cepat aku mintak tlg org y ade kat situ mintak angkat ayah aku...aku nk hantar ke hospital.....aku benci tgk org y langgar ayah aku,sakit hati geram...aku xleh pk...dlm perjalanan aku call semua org menangis teresak² bgtau ayah xcident.....mak???aku hny pk ayah aje buat masa nie, berdoa moga ayah dpt di selamatkan...tpppp Allah lebih menyayangi ayah...ayah pergi jua....bila dah relax skit, baru otak aku leh berfungsi, tp pada org y langgar ayah masih aku xleh terima.....aku balikk dr hospital, tlg persiapkan rumah pepe y patut, sebelum jenazah smp, kakak aku hny leh ckp kuatkan semangat, air mata x berhenti mengalir kat pipi ktorg...mak brp kali pengsan...arghhhhhhhh kenapa mcm nie....aku bencilahhhhhhhh knp ayah????aku x puas lagi bermanja, x sempat lagi membahagiakan ayah....arghhhhhhhhhhhh Ya Allah kuatkanlh imanku, semangatku....erm selesai semua majlis pengebumian,aku masih lagi menyendiri......hilang seluruh semangat aku, mungkin sbb aku y nmpk mcm mane ayah di langgar.....suami aku ckp, tiap mlm mesti aku meracau menjerit nama ayah...........arghhhhhhhhhhhhh.......Astaghfirullah halazim.....mcm mane aku leh dpt bygn nie pagi nie...hakikatnya aku xnk pun dan pepun jadi, aku tselalu mendoakan aku, kedua ibu bapaku, mentuaku, suamiku,anak²ku, adik beradik ku, sahabat handaiku di ambil dlm keadaan beriman padaNya...jgnlh di ambil dlm keadaan sebegini....
Sebenarnya saat aku taip cerita nie badan aku masih rase menggigil, hati aku masih rase berbekas....air mata aku masih bergenang...aku takut. utk kehilangan insan y bnyak berjasa pada aku, aku tkt aku x sempat membahagiakan insan² itu....

Sunday, October 17, 2010

SIMPLE TP PENUH PENGERTIAN...



When U were born, U were crying & everyone around U was smiling. Live Your Life so that when you die, you're the one who is smiling & everyone around you is crying

KALAU KORANG, PER KORANG RASA???


Pagi tadi mase aku dtg keje, jalan jem....kete aku bebetol belakang van nie...kalau korang kat belakang van nie per korang rasa dan pk??? mase aku tgk pemandu van nie seorang india aku pelik, kenapa india yang drive van nie????jeng...jeng... oooooo mungkin van nie rosak kot, tgklah no platepun tertanggalkn... Aku pk lagi, kalau lah tetibe ade "sesuatu" menjenguk di sebalik langsir van nie, haaaaaaaaa apa jadi kat aku erk???sesiang haripun leh pk kan "sesuatu" tue kan..mengong tol aku...Pastu aku terpk lagi, bersedia ker aku nak naik van nie erk???x kisahlah sama ada aku y berada dlm "tempat" tue @ aku teman seseorang yang aku sayang....aku tau setiap org pasti akan naik kenderaan nie, x kiralah skrg nie korang ade myvi ker, bmw ker, mercedez ker, kapal terbang ker...korang akan tetap merasa naik van nie.....tp bersediakah kita???ikut aku mmg xsedia, bnyk mende lagi,anak-anak aku nk besarkan, study blum habis lagi, sbg isteri lum cukup solehah lagi aku nie....eeeee bnyklh mende, tp lagi lama hidup lagi bnyk wat dosa....heheeheheh...tp bersedia @ tidak sampai masa kita kene hadap gak....kene redha gak...huhuhuh

Friday, October 15, 2010

INFO : JOM BACA..PENTING NIE


Heheheh aku dpt nie dr fb gak, so sbbkan x semua org rajin godek fb, so aku copy paste kat sini untuk kongsi ngan kengkawan semua....ialah kitakan dah meningkat dewasa, ada y bakal jadi ibu bapa, dan sudah jadi ibu bapapun...so info mcm nie penting utk kita tau..especially saper y ade taska....jom baca....


Mengatasi masalah kuat marah pada anak

Buat renungan kita bersama.. para ibu bapa sekalian..Kepada ibu bapa yang ringan tangan dan mulut….renung-renungkanlah. Anak kita adalah cermin diri kita…….. Kanak-kanak dalam lingkungan umur 2-7 tahun (preschool memang sering dilabelkan lasak kerana ingin mencuba apa sahaja yang dilihat dan mereka juga didapati ‘tidak dengar kata’. Apa yang berlaku ialah ketiadaan komunikasi dua hala di antara ibu bapa dan anak. Di samping itu kanak-kanak sebenarnya tidak dapat mendengar arahan dengan baik kerana tidak memberikan perhatian kepada suara ibu bapa.

Sebaliknya perhatian mereka hanya tertumpu kepada permainan mereka dan alam sekeliling yang ingin diterokai. Kanak-kanak mempunyai komunikasi verbal yang sangat terhad disebabkan Mereka tidak mempunyai pengetahuan (input) tentangnya. Mereka juga baru sahaja belajar bercakap, oleh itu ibu bapa kerapkali tidak dapat memahami apakah sebenarnya yang dimahukan oleh anak.

Maka jadilah anak tersebut menjerit, membaling barang, memusnahkan permainan dan sebagainya lantaran frustration (kekecewaan) kerana hajatnya tidak difahami dan dipenuhi. Kanak-kanak pun tahu kecewa sebenarnya tuan/puan. Justeru itu siapakah yang bersalah? Sudah tentulah orang dewasa kerana tidak berusaha untuk memahami kehendak si anak.

Ada beberapa tip yang boleh diberikan untuk tuan/puan berusaha mengatasi masalah ini.

1. Kanak-kanak sangat memerlukan belaian kasih sayang dan perhatian dari kedua ibu bapa. Sekiranya bapa jarang mendampingi anak, sudah tentulah anak akan mengalihkan perhatian kepada ibunya. Oleh itu cuba fahami bahasa anak dengan bertanya secara lemah lembut kepadanya. Tinggalkan sebentar apa yang tuan/puan lakukan dan berikan perhatian kepada anak. Pandang mukanya dan tatap matanya. Berapa kalikah dalam sehari kita bertentang mata dengan anak. Eye contact sangat penting di dalam apa-apa jenis komunikasi walaupun dengan anak kecil.

2. Sebaik sahaja tuan/puan pulang dari bekerja dan mengambil anak dari nurseri,luangkan masa setengah jam terlebih dahulu bersama anak. Jangan terus ke dapur memasak, angkat kain dsb. Berikan perhatian pertama tuan/puan kepada anak. Tanyakan dengan lembut dan mesra apa yang dibuatnya seharian di rumah bersama bibik atau di nurseri/tadika. Dukung dan peluklah dia serta nyatakan di telinganya, papa/mama sangat sayangkannya. Bermain-main dengannya lebih kurang setengah jam, barulah puan minta diri untuk ke dapur dsb. Insya Allah anak akan lebih mendengar kata kerana perhatian yang diharapkannya telah diperolehi.

3. Ajarkan anak dengan perkataan “tunggu sebentar boleh” sekiranya anak perlukan sesuatu dan tuan/puan tidak dapat berikannya kerana sedang sibuk memasak dsb. Dan layanilah dia sebaik sahaja berkesempatan. Jangan buat tak tahu sahaja atau bersikap acuh tidak acuh kerana sebenarnya tuan/puan sedang mengajar anak agar tidak menghiraukan tuan/puan sekiranya tuan/puan pula yang memanggilnya. The right way to make her listen to you is by listening to her first. Kita tidak boleh expect anak patuh setiap arahan kita kerana Allah tidak menjadikan ia berlaku demikian. Ingatlah anak belajar dengan meniru setiap perbuatan kita. Buktinya boleh dilihat apabila dia melayani adiknya pula.

4. Cuba fahami personaliti anak. Setiap anak dikurniakan oleh Allah dengan personalitinya yang tersendiri. Anak yang suka menjerit walaupun tidak mempunyai apa-apa sebab boleh dikategorikan sebagai personality Sanguine. Anak ini memang sangat sukakan perhatian. Oleh itu jika anak ini menjerit, berilah perhatian kepadanya seperti memandang ke arahnya, bertepuk tangan sekiranya dia menyanyi dengan kuat dsb. Walau bagaimanapun, tuan/puan boleh mengajarkan kepadanya bahawa perbuatan suka menjerit adalah tidak bagus kerana boleh mengganggu adik kecil yang sedang tidur.Sekiranya anak suka menjerit, tuan/puan boleh suruh dia mengadap dinding yang kosong dan menjerit di situ berulangkali sehingga dia letih. Insya Allah dia akankurang suka kepada menjerit kerana mendapati aktiviti tersebut memenatkan. Mungkin dia akan berhenti menjerit atau membuat perangai beberapa hari. Sekiranya dia mengulanginya semula, puan suruh dia lakukan perkara yang sama sehinggalah dia berhenti lama kelamaan. Berikan dia hadiah (gula-gula dsb) jika tuan/puan dapati dia tidak menjerit atau semakin kurang menjerit dalam satu hari sebagai positive reinforcement. Katakan padanya, papa/mama beri hadiah coklat kerana kakak tidak menjerit hari ini. Dengan ini anak akan faham bahawa papa/mama tidak menyukai perbuatan tersebut.

5. Sentiasa ingatkan diri tuan/puan dengan sifat positif anak. Keletah dan karenah anak yang menghiburkan. Tumpukan perhatian tuan/puan terhadap kelebihan tersebut, jangan ingati kekurangan anak dan doakan setiap kali selesai sembahyang agar Allah memudahkan tuan/puan mengubah sifat negatifnya. Bayangkan anak dengan semua sifat-sifat positif yang tuan/puan inginkan setiap kali tuan/puan berinteraksi dengan anak. Boleh juga tuan/puan berbuat demikian setengah jam setelah anak sudah masuk tidur dan nyenyak tidurnya. Usapkan dengan lembut di ubun-ubun kepalanya, cium dan bacakan selawat serta sebutkan harapan tuan/puan kepadanya. Misalnya ‘papa/mama sayang kakak, papa/mama mahu kakak tidak menjerit lagi’. Sebutkan perkara spesifik yang tuan/puan mahukan. Jangan hanya menyebut ‘papa/mama harap kakak berubah’ atau menyebut dengan nada negatif seperti ‘mpapa/ama tak suka kakak menjerit’.

Teknik ini dipanggil imagery atau visualization dan didapati sangat berkesan jika dilakukan berulangkali. Tuan/Puan juga boleh membacakan surah AlFatihah, Ayat Kursi dan 3 Kul kepada anak setiap kali mereka masuk tidur untuk memelihara dari gangguan syaitan. Tuan/Puan, mendidik anak tidak mudah apatah lagi di zaman globalisasi yang serba mencabar. Semoga tuan/puan lebih bersabar, jangan ignore anak dan cubalah memahaminya.

Fahami dunia anak yang tiada masalah, penuh keseronokan dan penerokaan. Bayangkan perasaan anak apabila dimarahi sedangkan apa yang cuba dibuatnya hanyalah meneroka alam sekeliling. Anak-anak hidup dalam dunia yang tiada peraturan. Ibubapalah yang membuat peraturan, disiplin dan juga galakan kepada anak. Belilah buku-buku tentang panduan mendidik anak, mengenali personaliti anak dan cara-cara menghadapinya

Sesungguhnya pelaburan yang ibubapa lakukan untuk anak akan menjadikan anak sebagai aset terbesar yang paling berharga dalam kehidupan ini.Sekian, semoga Allah mengurniakanrahmat dan kebijaksanaan kepada tuan/puan. Jangan berputus asa dengan anak kerana ia akan membuatkan anak berputus asa terhadap kita sebagai ibubapanya.

AKU SUKA AYAT NIE...




"Di sini yang tersurat adalah yang tersirat, menulis di atas dasar yang mudah. Keikhlasan, kejujuran, kebenaran dan kehidupan. Aku di dalam perjalanan yang panjang, bermusafir di usia muda. Aku seorang saliq yang ingin terus istiqamah dengan taksub. Aku jua sekerdip Nur Muhammad seperti kau dan dia. Aibmu adalah aibku. Rahsiamu adalah rahsiaku. Terjadi, hanya bila kau makrifat akan dirimu."

Monday, October 11, 2010

AKU MC SEBAB.....



Semalam aku mc, huhuhhuhu mmglah best dapat cutikan wlpn cuti sakit, janji bersama anak-anakku + mr hub aku turut cuti semalam....bkn sesuka mc tau, aku mc sbb aku jatuh bilik air semalam....semalam pas mandikan my little prince, ntah mcm mane kuar jer dr pintu bilik air tue, licin kot, gedebush aku jatuh, alhamdulillah anak aku xde pepe, aku peluk kuat....pastu tgk tangga kat sebelah dah goyang² doa jer dlm hati, tangga tue x jatuh kat atas kami...alhamdulillah dia jatuh ke sebelah sana....erm now aku tgh menahan sakit badan yang teramat...doc bg cuti sehari jer, dan akupun mcm malas nak g smbg mc lagi....tp mcm internal aku sakitlh...huhhuhuuh..sakit perut, pinggang...tengkuk...semualah satu badan...nk tekan minyak mase drive pun terasa sakit nyer...


aku pk kalau aku pregnant, confirm dah gugurlah sbbnyer mase aku jatuh tue mmg kuat...smp suami bleh dgr kat ruang tgk tv....

Tuesday, October 5, 2010

"TANYALAH USTAZ"



Korang pernah tgk x rancangan nie?Bagus tau....rancangan nie pepagi...so kalau y pergi keje awal tue xdptlah tgk kot...Pagi tadi aku dengar sekejap, time dia baca doa...adush doa dia menusuk ke kalbu....ustaz saper , aku x perasanlah sbb time tue aku dh bz nak siap g keje.....Aku nak kongsi doa tue, tp x berapa nak ingat, tp doa tue mmg best...nnt kalau aku dpt cr aku sharekan erk, coz doa tue merangkumi semua tentang kehidupan kita, ibu bapa kita, anak tangga kita, rumah tangga kita....

Monday, October 4, 2010

KERANA SEBUAH DENDAM AKU....

Semalam aku buat tajuk nie kat FB aku, so dptlh bermacam feedback dr kengkawan aku. Terima kasih kengkawan sbb caring kat aku...erm aku sebenarnyer bknlh seorang y pendendam...dan jenis y cepat cool...tp bila satu mende nie happen, aku tetibe jadi geram, bengang, sedih, 1001 raselah y membuatkan aku berdendam..kes per???xperlh biar aku jer yang tahu, tkt nnt terlepas kat sini, keadaan jadi makin buruk...Mmglah aku berdendam sbb sakit hati bengang kat org tue, tp xdelah aku nak membalas dgn cr y bodoh....org y x gunakan otak, dan xde pendidikan jer akan balas dgn cr y same org sakiti hati kita...bak kate member aku ease kiter guna physicology....kira guna akal pkran y bijak cerdik Allah kurniakan pada kitalah. Aku tetap mendoakan kebaikkan dia, doakan kebahagiaan dia.....Wlpn sesekali mende tue terlintas wat aku hilang pertimbangan sbb ikut hasutan syaitan....hehehe ialah makin sakit hati, luka makin berdarah......tp alhamdulillah aku still under control.....Pada insan yang amat aku "sayang" tue, aku doakan ko bahagia dan gumbira dgn kehidupan ko dunia dan akhirat, tp jangan ko cemburu @ tidak gumbira bila aku adalah insan yang lebih bahagia dan gumbira hingga ker syurga nanti......sayang x semestinya bersatu...hahahah ade kene mengena ker nie?????

Wednesday, September 29, 2010

KISAH "KETEGUR @ TERTEGUR"

Semalam aku EL, sbb nak bwk anak aku g berubat, ialah kalau demam asyik berulang jer, mesti ada yang x kene nie, so aku bwk my little prince pergi jumper nenek kawan baik aku ija.....erm lame gaklah berubat, aku mmg biasa ngan fmly member baik aku nie dr sekolah lagi....so lepas di tilik, di scan oleh wan ija, confirmlh anak aku nie ketegur, dia kene kat temerloh, ialah mmg kawasan dia lalu lalangkan, kiter mmglh x nmpk, tp bebudak nie semua dia nmpk....erm alhamdulillah pas dh berubat tue, dia dh sihat skit, dh leh main, ketawa, mkn semua...lega sangat...atuk nenek diapun senang jer hati tgk dia dh leh main xlah asik meragam jer.....tp aku still on ubt dmm kat dia...bg dia bebetol dh recover...Ya Allah syukur sangat padaMu....moga anak aku di jauhkan gangguan makhluk² halus nie...amin...tp setengah org x percaya perkara mcm nie.....terpulanglah hak individu nak percaya @ tidak...sesungguhnya "mereka" juga makhluk Allah yang ada tempat di dunia ini....

Tuesday, September 28, 2010

AKU NAK SHARE SESUATU YANG BERHARGA

Mungkin kita bukan seperti cerita yang akan ku paparkan, tapi aku rase x bnyk skit, ada dosa sama yang kiter terlibat secara x langsung, dr kita akil baligh, muda remaja @ hingga sekarang....moga cerita nie dapat memberi sejuta keinsafan wat kita semua.....
Untuk renungan bersama ......

Selama hampir sembilan tahun menetap di Mekah dan membantu ayah saya menguruskan jemaah haji dan umrah, saya telah melalui pelbagai pengalaman menarik dan pelik. Bagaimanapun, dalam banyak-banyak peristiwa itu, ada satu kejadian yang pasti tidak akan saya lupakan sampai bila-bila.

Ianya berlaku kepada seorang wa nita yang berusia di pertengahan 30-an.Kejadian itu berlaku pada pertengahan 1980-an semasa saya menguruskan satu rombongan haji. Ketika itu umur saya 20 tahun dan masih menuntut di Universiti Al-Azhar, Kaherah. Kebetulan ketika itu saya balik ke Mekah sekejap untuk menghabiskan cuti semester.

Saya menetap di Mekah mulai 1981 selepas menamatkan pengajian di Sekolah Agama Gunung Semanggol, Perak. Keluarga saya memang semuanya di Mekah, cuma saya seorang saja tinggaldengan nenek saya di Perak. Walaupun masih muda, saya ditugaskan oleh bapa saya, Haji Nasron untuk menguruskan jemaah haji dan umrah memandangkan saya adalah anak sulung dalam keluarga..

Berbalik kepada cerita tadi, ketibaan wa nita tersebut dan rombongan haji di Lapangan Terbang Jeddah kami sambut dengan sebuah bas. Semuanya nampak riang sebab itulah kali pertama mereka mengerjakan haji.

Sebaik sampai, saya membawa mereka menaiki bas dan dari situ, kami menuju ke Madinah. Alhamdulillah, seg alan ya berj alan lancar hinggalah kami sampai di Madinah. Tiba di Madinah, semua orang turun dari bas berkenaan. Turunlah mereka seorang demi seorang sehingga tiba kepada giliran wa nita terbabit..

Tapi tanpa apa-apa sebab, sebaik sahaja kakinya mencecahkan bumi Madinah, tiba-tiba wa nita itu tumbang tidak sedarkan diri. Sebagai orang yang dipertanggungjawabk an mengurus jemaahitu, saya pun bergegas menuju ke arah wa nita berkenaan. "Kakak ni sakit," kata saya pada jemaah-jemaah yang lain. Suasana yang tadinya tenang serta merta bertukar menjadi cemas.Semua jemaah nampak panik dengan apa yang sedang berlaku.

"Badan dia panas dan menggigil. Kakak ni tak sedarkan diri, cepat tolong saya...kita bawa dia kehospital," kata saya.Tanpa membuang masa, kami mengangkat wa nita tersebut dan membawanya ke hospital Madinah yang terletak tidak jauh dari situ. Sementara itu, jemaah yang lain dihantar ke tempat penginapan masing-masing.

Sampai di hospital Madinah, wa nita itu masih belum sedarkan diri. Berbagai-bagai usaha dilakukan oleh doktor untuk memulihkannya, namun semuanya gagal. Sehinggalah ke petang,wa nita itu masih lagi koma. Sementara itu, tugas mengendalikan jemaah perlu saya teruskan. Saya terpaksa meninggalkan wa nita tersebut terlantar di hospital berkenaan. Namun dalam kesibukan menguruskan jemaah, saya menghubungi hospital Madinah untuk mengetahui perkembangan wa nita tersebut.

Bagaimanapun, saya diberitahu dia masih tidak sedarkan diri. Selepas dua hari, wa nita itu masih juga tidak sedarkan diri. Saya makin cemas, maklumlah, itu adalah pengalaman pertama saya berhadapan dengan situasi seperti itu. Memandangkan usaha untuk memulihkannya semuanya gagal, maka wa nita itu dihantar ke Hospital Abdul Aziz Jeddah untuk mendapatkan rawatanlanjut sebab pada masa itu hospital di Jeddah lebih lengkap kemudahannya berbanding hospital madinah. Namun usaha untuk memulihkannya masih tidak berhasil.

Jadual haji mesti diteruskan. Kami bertolak pula ke Mekah untuk mengerjakan ibadat haji. Selesai haji, sekali lagi saya pergi ke Jeddah. M alan gnya, bila sampai di Hospital King Abdul Aziz, saya diberitahu oleh doktor bahawa wa nita tersebut masih koma. Bagaimanapun, katadoktor, keadaannya stabil. Melihat keadaannya itu, saya ambil keputusan untuk menunggunya di hospital.

Selepas dua hari menunggu, akhirnya wa nita itu membuka matanya. Dari sudut matanya yang terbuka sedikit itu, dia memandang ke arah saya. Tapi sebaik saja terpandang wajah saya, wa nita tersebut terus memeluk saya dengan erat sambil menangis teresak- esak. Sudah tentu saya terkejut sebab saya ni bukan muhrimnya. Tambahan pula kenapa saja dia tiba-tiba menangis??

Saya bertanya kepada wa nita tersebut, "Kenapa kakak menangis?" "Mazlan... kakak taubat dahLan. Kakak menyesal, kakak takkan buat lagi benda-benda yang tak baik. Kakak bertaubat, betul-betul taubat."

"Kenapa pulak ni kak tiba-tiba saja nak bertaubat?" tanya saya masih terpinga-pinga. Wa nita itu terus menangis teresak-esak tanpa menjawab pertanyaan saya itu. Seketika kemudian dia bersuara, menceritakan kepada saya mengapa dia berkelakuan demikian, cerita yang bagi saya perlu diambil iktibar oleh kita semua. Katanya, "Mazlan, kakak ni sudah berumah tangga, kahwin dengan lelaki orang putih. Tapi kakak silap. Kakak ini cuma Islam pada nama dan keturunan saja. Ibadat satu apa pun kakak tak buat. Kakak tak sembahyang, tak puasa, semua am alan ibadat kakak dan suami kakak tak buat.

Rumah kakak penuh dengan botol arak. Suami kakak tu kakak sepak terajang, kakak pukul-pukul saja," katanya tersedu-sedan.

"Habis yang kakak pergi haji ini?"

"Yalah...kakak tengok orang lain pergi haji, kakak pun teringin juga nak pergi."

"Jadi apa sebab yang kakak menangis sampai macam ni sekali. Ada sesuatu ke yang kakak alami semasa sakit?" tanya saya lagi.

Dengan suara tersekat-sekat, wa nita itu menceritakan, "Mazlan...Allah itu Maha Besar, MahaAgung, Maha Kaya. Semasa koma tu, kakak telah diazab dengan seksaan yang benar-benar pedih atas segala kesilapan yang telah kakak buat selama ini.

"Betul ke kak?" tanya saya, terkejut.

"Betul Mazlan. Semasa koma itu kakak telah ditunjukkan oleh Allah tentang balasan yang Allah beri kepada kakak. Balasan azab Lan, bukan balasan syurga. Kakak rasa seperti diazab di neraka. Kakak ni seumur hidup tak pernah pakai tudung. Sebagai balasan, rambut kakak ditarikdengan bara api. Sakitnya tak boleh nak kakak ceritakan macam mana pedihnya. Menjerit-jerit kakak minta ampun minta maaf kepada Allah."

"Bukan itu saja, buah dada kakak pula diikat dan disepit dengan penyepit yang dibuat daripada bara api, kemudian ditarik ke sana-sini... putus, jatuh ke dalam api neraka. Buah dada kakak rentung terbakar, panasnya bukan main. Kakak menjerit, menangis kesakitan.. Kakak masukkan tangan ke dalam api itu dan kakak ambil buah dada tu balik." tanpa mempedulikan pesakit lain dan jururawat memerhatikannya wa nita itu terus bercerita.

Menurutnya lagi, setiap hari dia diseksa, tanpa henti, 24 jam sehari. Dia tidak diberi peluang langsung untuk berehat atau dilepaskan daripada hukuman sepanjang masa koma itu dilaluinya dengan azab yang amat pedih.

Dengan suara tersekat-sekat, dengan air mata yang makin banyak bercucuran, wanita itu meneruskan ceritanya, "Hari-hari kakak diseksa. Bila rambut kakak ditarik dengan bara api, sakitnya terasa seperti nak tercabut kulit kepala.. Panasnya pula menyebabkan otak kakak terasaseperti menggelegak. Azab itu cukup pedih...pedih yang amat sangat...tak boleh nak diceritakan. "sambil bercerita, wa nita itu terus meraung, menangis teresak-esak. Nyata dia betul-betul menyesal dengan kesilapannya dahulu.

Saya pula terpegun, kaget dan menggigil mendengar ceritanya. Begitu sekali balasan Allah kepada umatnya yang ingkar. "Mazlan...kakak ni nama saja Islam, tapi kakak minum arak, kakak main judidan segala macam dosa besar.

Kerana kakak suka makan dan minum apa yang diharamkan Allah, semasa tidak sedarkan diri itu kakak telah diberi makan buah-buahan yang berduri tajam. Tak ada isi pada buah itu melainkan duri-duri saja. tapi kakak perlu makan buah-buah itu sebab kakak betul-betul lapar. "Bila ditelan saja buah-buah itu, duri-durinya menikam kerongkong kakak dan bila sampai ke perut, ia menikam pula perut kakak.

Sedangkan jari yang tercucuk jarum pun terasa sakitnya, inikan pula duri-duri besar menyucuk kerongkong dan perut kita. Habis saja buah-buah itu kakak makan, kakak diberi pula makan bara-bara api. Bila kakak masukkan saja bara api itu ke dalam mulut, seluruh badan kakak rasa seperti terbakar hangus.

Panasnya cuma Allah saja yang tahu. Api yang ada di dunia ini tidak akan sama dengan kepanasannya. Selepas habis bara api, kakak minta minuman, tapi...kakak dihidangkan puladengan minuman yang dibuat dari nanah. Baunya cukup busuk. Tapi kakak terpaksa minum sebab kakak sangat dahaga.Semua terpaksa kakak lalui...azabnya tak pernah rasa, tak pernah kakak alami sepanjang kakak hidup di dunia ini."

Saya terus mendengar cerita wa nita itu dengan tekun.. Terasa sungguh kebesaran Allah. "Masa diazab itu, kakak merayu mohon kepada Allah supaya berilah kakak nyawa sekali lagi, berilah kakak peluang untuk hidup sekali lagi. Tak berhenti-henti kakak memohon. Kakak kata kakakakan buktikan bahawa kakak tak akan ulangi lagi kesilapan dahulu. Kakak berjanji tak akan ingkar perintah allah akan jadi umat yg soleh. Kakak berjanji kalau kakak dihidupkan semula, kakak akan tampung segala kekurangan dan kesilapan kakak dahulu, kakak akan mengaji,akan sembahyang, akan puasa yang selama ini kakak tinggalkan.. "

Saya termenung mendengar cerita wa nita itu. Benarlah, Allah itu Maha Agung dan Maha Berkuasa.. Kita manusia ini tak akan terlepas daripada balasannya. Kalau baik am alan kita maka baiklah balasan yang akan kita terima, kalau buruk am alan kita, maka azablah kita di akhiratkelak. Alhamdulillah, wa nita itu telah menyaksikan sendiri kebenaran Allah..

"Ini bukan mimpi Mazlan. Kalau mimpi azabnya takkan sampai pedih macam tu sekali. Kakak bertaubat Mazlan, kakak tak akan ulangi lagi kesilapan kakak dahulu. Kakak bertaubat... kakak taubat nasuha," katanya sambil menangis-nangis.

Sejak itu wa nita berkenaan benar-benar berubah. Bila saya membawanya ke Mekah, dia menjadi jemaah yang paling warak. Amal ibadahnya tak henti-henti. Contohnya, kalau wa nita itu pergi ke masjid pada waktu maghrib, dia cuma akan balik ke biliknya semula selepas sembahyang subuh.

"Kakak...yang kakak sembahyang teruk-teruk ni kenapa. Kakak kena jaga juga kesihatan diri kakak. Lepas sembahyang Isyak tu kakak baliklah, makan nasi ke, berehat ke..." tegur saya.

"Tak apalah Mazlan. Kakak ada bawa buah kurma. Bolehlah kakak makan semasa kakak lapar." menurut wa nita itu, sepanjang berada di dalam Masjidil Haram, dia mengqadakan semulasembahyang yang ditinggalkannya dahulu.

Selain itu dia berdoa, mohon kepada Allah supaya mengampunkan dosanya. Saya kasihan melihatkan keadaan wa nita itu, takut kerana ibadah dan tekanan perasaan yang keterlaluan dia akan jatuh sakit pula. Jadi saya menasihatkan supaya tidak beribadat keterlaluan hingga mengabaikan kesihatannya.


"Tak boleh Mazlan.. Kakak takut...kakak dah merasai pedihnya azab tuhan. Mazlan tak rasa, Mazlan tak tau. Kalau Mazlan dah merasai azab itu, Mazlan juga akan jadi macam kakak.Kakak betul- betul bertaubat."

Wa nita itu juga berpesan kepada saya, katanya, "Mazlan, kalau ada perempuan Islam yang tak pakai tudung, Mazlan ingatkanlah pada mereka, pakailah tudung. Cukuplah kakak seorang saja yang merasai seksaan itu, kakak tak mau
wanita lain pula jadi macam kakak. Semasa diazab, kakak tengok undang-undang yang Allah beri ialah setiap sehelai rambut wanita Islam yang sengaja diperlihatkan kepada orang lelaki yang bukan muhrimnya, maka dia diberikan satu dosa. Kalau 10 orang lelaki bukan muhrim tengok sehelai rambut kakak ini, bermakna kakak mendapat 10 dosa."

"Tapi Mazlan, rambut kakak ini banyak jumlahnya, beribu-ribu. Kalau seorang tengok rambut kakak, ini bermakna beribu-ribu dosa yang kakak dapat. Kalau 10 orang tengok, macam mana? Kalau 100 orang tengok? Itu sehari, kalau hari-hari kita tak pakai tudung macam kakak ni??? Allah..."

"Kakak ber azam , balik saja dari haji ini, kakak akan minta tolong dari ustaz supaya ajar suami akak sembahyang, puasa, mengaji, buat ibadat. Kakak nak ajak suami pergi haji. Seperti mana kakak, suami kakak tu Islam pada nama saja. Tapi itu semua kesilapan kakak. Kakak sudahbawa dia masuk Islam, tapi kakak tak bimbing dia. Bukan itu saja, kakak pula yang jadi seperti orang bukan Islam."

Sejak balik dari haji itu, saya tak dengar lagi apa-apa cerita tentang wa nita tersebut. Bagaimanapun, saya percaya dia sudah menjadi wa nita yang benar-benar solehah. Adakah diaberbohong kepada saya tentang ceritanya diazab semasa koma? Tidak. Saya percaya dia bercakap benar. Jika dia berbohong, kenapa dia berubah dan bertaubat nasuha?

Satu lagi, cubalah bandingkan azab yang diterimanya itu dengan azab yang digambarkan oleh Allah dan Nabi dalam Al-Quran dan hadis. Adakah ia bercanggah? Benar, apa yang berlaku itu memang kita tidak dapat membuktikannya secara saintifik, tapi bukankah soal dosa dan pahala,syurga dan neraka itu perkara ghaib? Janganlah bila kita sudah meninggal dunia, bila kita sudahdiazab barulah kita mahu percaya bahawa "Oh... memang betul apa yang Allah dan Rasul katakan. Aku menyesal.... . " itu dah terlambat.

REBUTLAH 5 PELUANG INI SEBELUM TIBA 5 RINTANGAN

WAKTU KAYA SEBELUM MISKIN, WAKTU SENANG SEBELUM SIBUK, WAKTU SIHAT SEBELUM SAKIT, WAKTU MUDA SEBELUM TUA DAN WAKTU HIDUP SEBELUM MATI

Sunday, September 26, 2010

TAG DARI CIK PUN ZURA

Heheheh...sebenarnyer dh 2-3 x makcik sorang nie TAG aku, tp aku xde kesempatan nak buat, so ari nie aku free skit, leh ler aku jawab tag dr makcik nie...hehehehe thanx zura x jemu nak tag aku......jom kiter tgk apa y di tag aku....



1. Who sleeps in bed next to you?

Anak² dan suami aku daaa...

2. Have you ever lied to a boyfriend to get out of something?
Dulu mase bercinta...hahaha biasalah x menipu mane thrill.....

3. What kind of kuih raya did you make?
Erm...kuih cekodok...hahahaha mazola, itupun mak aku y settlekan....

4. Best day of the week?

Tgk anak kesayangan aku sihat...

5. What's really creepy?

Bila anak aku x sihat²...1001 rase ade...

6. What's your current fandom/obsession/addiction?

Nak jadi kaya...hahahahahaha

7. What are the color of your baju raya?

Offcoz purple

8. What did you eat for break fast today?

Nasi Lemak smbl sotong

9. What is your aim for this raya?Nak g bercuti di cameron higland...tp uwaaaa x tercapai

10. What was the last thing you bought?

Ns Lemak + Mineral water...

11. What was the cutest thing you've seen recently?
My Little Princess & Prince

12. Does the cute thing above affect your mood?

Sesangat...tgk diorg leh wat mood aku ceria sokmo

13. What is your zodiac sign?

Aries...
14. Do you want to learn other skills?

Nak...ade yang nak jadi cikgu ker????Especially bidang medical

...15. 5 things you can't live without?

a. Bernafas

b. Makanan

c. Kekurangan darah

d. Pancaindera yang Allah Kurniakan
e. Minuman
16. If you could meet anyone now, who would you meet?
Haizura Mohd Tahir
17. What's something you'd like to say to someone right now?
Erm...mengantuk sangat nie...
18. What are you looking forward to?
Nak berjaya dlm hidup di dunia & akhirat...
19. Say something to the person who tagged you.
Bila boleh jumpe erk....
20. Tag 8 bloggers.
ease
syida
huda
semua yang sudi jawab lah

SPECIAL FOR MAK ATHIRAH....


N3 nie khas aku create kat ko ease, ko x baca blog aku lagi kot, anak aku x sihat lah ease, mmg x kemanapun aku , coz anak aku kene amik nebolizer......so duduk umah jer....aku terpaksa halang keinginnan nak menikmti makanan demi my little prince....ialah kalau keluar nnt terdedah ngan habuk especially asap rokok...so aku amik kesempatan nie minta maaf kat ko sekeluarga...mmg teringin sgt nk pergi....

ILMU AGAMA YANG PATUT KITA TAHU...

Aku nak share skit ilmu agama ngan kengkawan muslim aku, ialah kitakan selalunya makin tua, makin lupa, so per salahnya aku kongsi sedikit ilmu waktu kiter belajar sekolah agama dulu, dapat gak mengulangkaji pelajaran kan...heheehhe jom basic jer nie...

KESIAN KAT AKU...LEBIH KESIAN PADA ANAKKU...

Sabtu lepas, rancangan asalnyer nak pergi open house umah member aku + umah bos aku, tp akhirnya aku x kemanapun...kenapa??? erm aral melintang, nak wat mcm mane.... Sabtu tue otw nak balik umah, aku selisih ngan kakak aku, terus dia call aku, suruh aku follow dia sbb, dia bwk my little prince g klinik, batuk dan bunyi nafas dia dh makin teruk.....so akupun U turn balik follow kakak aku...Dah dapat rase rancangan akan tergendala, tp aku juz delaykan dulu ngan member aku....tggu result. So after jumper dr pakar kanak², dah amik nab sekali, still x berubah....so doc nasihatkan supaya anak aku di tahan kat wad....Adush, dah ler tgh sangap nie, mmg dah out sgt nie....so aku juz mintak dr pakar suruk refer ,admit kat hospital jer....After settle, aku g amik suami aku kat tmpt keje dia, dan terus gerak g hospital settlekan urusan anak aku...Smp kat sane aku park kat depan emergency jer, tgk keadaan anak aku yang lembik tue, hmpr sahaja air mata aku menitis, tp aku tahankan jer, mintak pada Allah supaya kuatkan semangat aku, tabahkan hati aku...After settle semua, dah xray, amik darah dan berbagailah...Aku di panggil semula...erm anak dah ragam tue jgn ckplah...Alhamdulillah suami aku ade, kalau aku sensorang xtaulah mcm mane.....erm so doc terangkan kat kitorang, xde jangkitan peparu, jantung ok, darah ok...alhamdulillah, tp yang wat aku panas hatinya bila doc tue ckp, len kali sakit demam biasa mcm nie, pergi klinik kesihatan jer, xpayah dtg hospital, kami terima yang kecemasan jer...ha??? aku ckplah sy dpt surat pakar suruh anak sy admit, doc tue leh gelak jer...Dia x dgr ker nafas anak aku berbuyi????dia pekak ker.????? eeeeee mementang ko x kawin g, xde anak, sesenang jer ko wat anak org mcm nie erk.....eeeeeee bkn mendoakan yang x baik, tp atleast jgnlh layan ktiorg mcm nie, ingat ktorg nk sgt ker g spital, kecuali keadaan dah kritikal....grrrrrrrr bertukar!

Aku balik bwk anak aku yang tak sihat tue, sedihnya hati tgk keadaan anak, hanya Allah yang tau, balik aku tdokkan dia....dia penat,seharian ke hulu kehilir..tp x dpt layanan yang sepatutnyer.....eeeee. Aku amik kesempatan same utk tdo 5min pun jadilah...dah x peduli rase lapar semua, y penting nak rest jap, tp baru jer nak terlelap...dah dgr suara anak aku, so bgn bagi dia ubat.....Seluruh fmly aku turut rase marah dgn layanan doc kat spital tue...tp what to do, spital tue kan mmg teruk. Hari ahadnyer aku bgn, still dgr nafas anak aku, juz bwk g jumper pakar kanak² again, dan diapun kecewa dgr cerita drp aku...anak aku dpt nab lagi sekali, + ubat yang sepatutnya...Pagi nie aku bgn, dh kurang bunyi nafas dia......cuma kakak dia lak rase badan dh panas, erm dmm lah tue berjangkit...adush anak-anak ibu cepatlh sembuh sihat....ibu rindu nak tgk korang bergumbira....

Friday, September 24, 2010

INSAN - INSAN YANG AKU SAYANG






Ini adlah antara orang² yang amat bermakna dan org yang aku sayang dlm hidup aku, kalau sehari x jumper diorang nie rase hidup aku x lengkap...mcm ade something yang hilang dalam hidup korang.....aku sayang bangat same mereka² nie...





Thursday, September 23, 2010

ANAK - ANAK IBU

Hati nie risau sgt, bila balik tgk my little prince masih lagi tak sihat, mungkin ketegur kot sbb ari tue duk tepi highway...masuk ari nie jer, dh seminggu anak ibu demam...ayah ngan ibu x leh nak gerak kemana, sbb my little prince still x sihat, kakak pun dah terasa dedar badan dia...Ya Allah pulihkan lah kesihatan anak-anakku,sihatkanlah mereka seperti sedia kala....amin.... Rindu nak tgk keletah my little prince senyum, nangis, nakal.....

heheheeh senyum nakal tue, adush rindunyer ibu, cepat sihat erk anak ibu....


Nie aku amik masa raya ari tue, huhuuhu gambar b4, xde.....sedih tol

Thursday, September 16, 2010

RAYA TAHUN 2010

Tahun nie raya aku x berapa nak best, erm aku mmg xde mood nk beraya, ntah nape ntah...bosan jer baju rayapun ade ker xde xper...tp demi lihat keceriaan kat muka orang² yang aku sayang, aku siapkan gaklah persiapan raya y serba sederhana wat aku, tp meriah wat anak-anakku....aku balik kg mr hub awal, patutnyer kitorang gerak malam raya, tp di sebabkan dapat berita yang tak best....my mother in law masuk spital, so kitorang gerak awal, hari rabu kitorang dah berada di kg mr hub...Sebabkan adik beradik mr hub nie 5 lelaki 1 org perempuan...so pepaham jerlahkan keadaan umah mak mentua aku tue...lelebih bila mak mentua aku x sihat....Tahun nie kakak ipar aku xlek beraya, coz anak dia nak UPSR, so mmg berayalah....kat umah mak mentua aku lak biras aku tgh berpantang....bkn mengeluh @ merungut, tp penat x ingat, alhamdulillah utk kekemas rumah nie, adik - adik ipar aku mmg leh harap...so tugas aku juz utk menjaga mak mentua aku y x berapa sihat + org y tgh berpantang.Kalau masak tue, kenelah masak utk lauk org y x berpantang dan org y berpantang....pening gaklah, ialah aku mane teror masak...so pening gaklah pk nk bg org pantang mkn per...wlpn ade pengalaman berpantang...tp bab mkn nie mak aku y sediakan....hehehehe...gpun kat kg mr hub aku bkn kat sini, xde brg leh g cr kat tesco ker, econsave ker, giant ker, jauh dr bandar payah.....Tahun nie aku xde gmbr berayapun dengan anak² dan suami...sebabnyer, baru jer ktorg nak duduk minta maaf, dah berduyun tiba....so terpaksalah aku bergerak ker dapur menyediakan pepe yang patut...aku mmg x kemana...duduk jer di ceruk dapur...hahahaha...basuh pinggan ,kemas dapur...suami dan anak² dh ikut org y berduyun² td g beraya.....erm tggllah aku ngan mak mentua aku + biras aku y sedang berpantang....biasalah suasana kg, org dtg beraya smp ker mlm.....dan aku sibuk smp ker malamlah.....penat x ingat...kesian mak mentua aku kat aku...tp xperlh, bkn selalu aku berbakti kat fmly mentua aku....
OTW lek sini, kitorg lek awal sbb isnin dah start keje seperti biasa...kol 3 ktirog gerak lek, budget smp kol 6@7 dh ade kat umah....tp akhirnya kitorg smp kol 11 mlm..hahahaha penat x ingatlah...nak menagis, tp ku tahan jer...demi memberi semangat kpd mereka y memerlukan...hahahah....nak tau naper kami leh smp selewat tue...huhuhuhu kereta suami aku rosak....tersadailah kami 4 beranak di tepi hgway temerloh....tunggu towing mtd dr kol 6 petang smp kol 8.30 baru smp...pastu naik towing insurance smp umah....sakit pinggang jgn ckplah...dlm menunggu towing mtd tue, anak-anakku dh bermacam aksi diorg buat, ialah bosa, lapar...alhamdulillah diorg x berak...kalau x..eeeeee, mkn ade mende aku tapau ,so mmg x laparlah....hp aku hbs rosak, mana taknye, my little prince pergi cmpk tepi hgway...arghhhhhhhh. Aku dh nmpk "RM" dlm poket aku terbang tinggi dan terus hilang...

Monday, September 6, 2010

TERKEJUT AKU....



Baru jer aku buka blog nie, tgk ade komen ker y perlu di moderate, nak jenjalan blog kengkawan...sbb pepagi nie dan mungkin sampai ker petang aku mmg xde keje....dapat panggilan telefon dr mr hub aku, mak mentua aku masuk hospital, baru jer di bawa oleh ambulance....berdebar aku, berdesup darah aku....harap mak mentua aku xde apepelah...mintak di jauhkan perkara yang tidak di ingin...amin....Pepepun mr hub kate tunggu panggilan drp abah dulu, baru leh amik action....berdebar nie....nak dedekat raya nie harap semua jadi yang baiklah...amin....

Sunday, September 5, 2010

SALAM AIDILFITRI



Hehehe semua org mesti dah mood bercutikan,lelebih lagi kat corong² radio dah mula dengar lagu raya...lagilah mood nak g opis tue mcm arghhhhhh pepaham sendirilah erk. Mcm aku ,aku xdelah rase nak raya sgt, tp more pada mood nak bercuti jer..pagi td pilih baju nak g kejepun x beriya mcm selalu...capai jer mana y aku tgn aku tercapai...heheheh...Kat opis nie walaupun masih ramai lagi..tp memasing aku tgk dah mcm xde mood nak keje, sibuk dah x sabar nak cuti....oklah kengkawan semua apapapun dan di manapun korang berada, aku ambil kesempatan nie mengucapkan "SELAMAT HARI RAYA, MAAF ZAHIR & BATIN" ialah mane tau ade terkasar bahasa, tersinggung perasaan tanpa di sangka²...Semoga perjalanan korang selamat sampai ker destinasinya...jumpe lagi selamat raya.......yeeeeeee!

Wednesday, September 1, 2010

MENU BERBUKA AKU ARI NIE

Hehehehe ari nie aku rase nak mkn simple jerk, balik nie aku nak masak lauk paling simple jer iaitu jeng..jeng....



v



v



v



v



v



v



v



v




Nasi putih yang PANAS dan LEMBUT
Sambal Ikan bilis cili padi
Telur dadar
Wah mesti sedapkan , dah kecur air liur nie...air per nak minum pastikan satu jag besar..hahahaha mesti berasap telinga aku mcm iklan mamee slurp....

Sunday, August 29, 2010

PAGI² DAH KENE KEJAR...


Hilang semangat aku, mengigil badan aku, bila pagi tadi aku dtg opis, turun jer dr kereta kene kejar anjing...nasib ade penjaga anjing tue ngan abg technician kat depan opis...eeeeeee anjing niepun kalau nak bergurau jgnlh main kekejar ngan aku, tau tak ko tue najiz mughalazah....eeeeee nak nangis aku td, dah ler anjing tue besar.....dah bertahun aku keje kat sini, nielah 1st time kene kejar...eeeeeee geramnyer, menarik sgt kot aku ari nie, tue y anjingpun tergoda...hahahahah

Thursday, August 26, 2010

SEMANGAT PATRIOTIK

Semakin hari semakin dekat, hehehehe tak lama lagi kita akan sambut hari kemerdekaan negara kita kan, yang ker berapa saper tahu angkat tangan??? heheheheh ialah kekadang bila dah dewasa nie kiter terlalu alpha smp x amik tahupun dh berapa tahun negara kita mengecapi kermerdekaan...Tahun nie genaplah 53 tahun kita merdeka...Alhamdulillah syukur semoga kita akan terus bebas daripada kuasa luar....Tapi bila semalam aku tengok berita, tersirap darah aku, eeeeeeeee aper ker bangang diorg nie, buat mcm tue, sesuka jer nak bakar bendera negara orang???? Cuba bayangkan kami pulak yang bertindak seperti korang, per perasaan korang? Aku rase mmg perang meletuslah....erm tapi bak kata pepatah aku, kiter rakyat yang bijak pandai takkan ikut perangai org yang tidak bijak...Org bodoh jer akan buat perkara yang same dengan perangai org bodoh...Aku marah , geram, sedih , per patut kita buat erk??? xkkan nak berdiam diri jer, mmg lah kita takkan buat tindakan yang sama mcm orang-orang bodoh tue, tp mesti ada cara untuk kita mempertahankan maruah negara kita....Smp aku terpk kalaulah aku ade kuasa mmg aku hantar semua rakyat dia balik negara diorang nie....tak kebulurlah xde diorang nie...


TEMA :
1 MALAYSIA MENJANA TRANSFORMASI

Wednesday, August 25, 2010

SALAM NUZUL AL - QURAN

Dikesempatan ini aku nak ucapkan selamat menyambut nuzul quran buat semua umat islam di seluruh dunia...Semoga kita mendapat manfaat dan syafaat daripadanya...Sesamalah kita rajin membaca al - quran , kerana sesungguhnya itulah rujukan terbaik buat kita di akhir zaman ini....

Monday, August 23, 2010

KENAPA NGAN AKU NIE....

Semalam balik dr opis ,kol 4.30 aku terus tdo, x larat migrainaku menyerang...Kesian kat anak-anakku, sbb x dpt kasih sayang aku, dah lah dr hari sabtu aku x sihat, mmg aku x dulik sgt anak-anakku, semuanya aku serahkan pada mr hub jer, alhamdulillah dapat mr hub y membantu dr segala segi...Sabtu kene cirit birit, mmg melepeklah, nak tgk diri sendiripun x mampu nak tgk anak-anakku, mmg x larat, gpun aku xnk diorg berjangkit, so xdelah melayan makan minum diorg....Ahadpun mcm tue, gak...balik jer kelas terus out, tuepun aku ponteng 2 kelas, sbb kesihatan aku bebetol x mengizinkan, dan aku terpaksa puasa separuh hari, mulanya xnk gak, ialah nak menggantikannya aduhai mesti terseksa, tp mr hub marah, jgn smp mudarat dh xlarat buka jerlah...eeeeee, heheheh so berbukalah aku tgh hari ahad tue, semalam pas berbuka puasa, aku mkn ubt tdo, mr hub lek lambat...tp xleh tdo, aku nangis rindukan anak²ku...Ibu sakit mcm mane mesti nak anak depan mata..last² aku x tdo, wlpn sakit pala y teruk, aku gagahkan diri gak, duduk kat luar tgk anak² ku main,Alhamdulillah aku di kurniakan anak-anak y memahami, x lame pas diorg main, diorg ajak aku masuk bilik tdo, hehehe so peluang rehatkan kepala aku tdo bersama anak², sesedarpun kol 10 mr hub aku lek keje.... Sebab tue lately nie kau jarang menjengah ker blog @ update blog sbb memang x larat, niepun still rase meloya rasenye pregnantpun aku x rase meloya y mcm nie....nak shopping rayapun xleh, mr hub kate selagi aku x sihat, dia mls nk jenjalan, x seronok, betollah tue...Ya Allah sembuhkanlah penyakit ku kurniakanlah kesihatan yang baik pada hambaMu ini Ya Allah...amin

Wednesday, August 11, 2010

PUASA DULU vs PUASA SEKARANG

Semalam berbuka per kengkawan????Pagi td aku dgr radio SINAR citer pasat puasa dulu dan sekarang apa bezanya, memacam cerita aku dengar, tp apepun aku tetap bangga berpuasa dr dulu smp sekarang heeheheh...Jom aku nk kongsi aku yang dedulu ngan aku yang sekarang...heheeh..mungkin rerata cerita kita same, so leh ler kita mengimbau kenangan dedolu bersama...heheheh

DULU
Dulu mase kekecik mana ade bazar ramadhan nie, yang ada hnylah makcik² yang meniaga tetepi jln, itupun dah leh wat air liur aku meleleh...erm antara kuih y wajib aku beli ialah agar² merah...wlpn hakikatnyer mende tue simple jer, tp ntah aku suka beli kat makcik tue bersama bihun goreng...itu antara menu wajib aku setiap hari + makanan yang mak aku sediakan....bnyknyer makan, ialah kecik, wlpn kat sekolah ustaz dah pesan jgn ikut nafsu ,tp haahahahahaah laparlah seharian x makan;p mak dan ayah lak layankan jer, ialah anak berpuasa....kui!kui!

SEKARANG
Mkn jer per yang ada, xdelah nak membeli sgt kat bazar tue, sbbnyer org skrg nie lebih pentingkan untung dr kualiti masakan, maaf kalau aku menyinggung sesiapa y berniaga di bazar, tp hakikat...time puasa nielah nak jumper @ rase kuih y pepelik, tol tak, tp bila jumper dan beli, time berbuka rase jer...aduhai mengecewakan...sedih. So jln terbaik utk keciwa dan membazir, mkn ajer masakan sendiri...kuih muih lak , jgn beli terlalu bnyk ,,kalau x sedappun xdelah keciwa sgt...

DULU
Kalau pas berbuka jer, cecepat nie solat magrib, nak g solat terawikh, wlpn isyak masuk kol 8.30-8.50 tp 8.15 dah sibuk kat masjid, beebntang sejadah cop tempat bagai dengan letak telekung, pastu kuar main...hahahaaah...Dgr jer azan, ngan badan pepeluh tue, terus amik air sembahyang nk solat jemaah....terawikh pun bkn 20, 8 jer...tp still x balik umah, sebaliknyer smbg main kat luar masjid,main bunga api, mercun, berlari sana sini, bila smp witir, masuk lek smbg solat...hehehehehe dan waktu y paling di tunggu ialah waktu makan mohre...heheheheehhe. Makcik Pakcik dulu best, diorg x kisahpun kitorg nak mkn bnyk, kitorg wat mcm tue, janji x mggu ibadah diorg dan secara x langsung mohre tue xdelah membazir....

SEKARANG
Berapa kerat jer bebudak nak g terawikh kan, mase bujang xde anak tue kau g lah terawikh dah x ramai bebudak datang masjid, kenapa erk????aku sendiri x pasti...diorg nie x enjoylah ramadhan....erm mungkin sbb makcik pakcik kat masjid skrg sombong kot x macam zaman aku dulu, ialah bebudak biasalah berenti 2 rakaat tue ade ajer ceritanyer surelah bising ksit surau tue tp x perlu lah nak marah menghalau, juz jejeling jer, aku yakin bebudak tue paham....mohre pun mesti x seseronok dulukan sebab xde bebudak mcm aku yang tukang habiskan...akhirnya bebudak skrg tak tau menikmati keindahan bulan ramadhan....y mereka tau duduk baring kat depan TV, ape ada...nothing, 0 experience....

Tue baru skit bnyk lagi sebenarnyer pengalaman yang nak di kongsi, bab curi² mkn kat sekolah, tp balik wat lembik jer konon puasa...hahahaha bila teringat terasa nakalnyer aku dulu, pastu mandi berejam-jam dlm bilik air, kekejap basuh muka ,ustaz pesan tertelan air puasa x batal, so mase basuh muka tue, memanjang jer tertelan air...hahahahahahahaha, skrg buat mcm tue haaa tanggunglah nak menggantinya, mungkin org lain x tau, tp Allah kan tau....hehehe oklah nnt kiter kongsi lagi pengalaman bersama erk..indahnyer kalau leh putar masa, aku nak berada di situ seharipun xper...

Tuesday, August 10, 2010

HARI PERTAMA BERSAHUR


Pagi tadi korang sahur aper???? biasalah sahur pertama mesti bestkan, heheheh semangat tue nak puasa, aku mkn nasi ,smbl ikan bilis goreng kering ( mkn dgn roti pun sedap), daging masak kicap, telur dadar, pastu minum tea O + susu....ops x luper gak buah dan kurma....Pagi td aku bgn paling lewat, hehehehe bkn sebab x sedar erk, sbb aku dinner lewat smlm kol 1.30 am so bila sedar kol 4.30 te rase mcm baru jer bgn mkn, nk mkn lagi....tmbh lak my little prince tgh nyusu, so kol 5 baru aku bgn mr hub panggil mkn....hehehehe bkn aku x bgn sediakan sahur erk, tp dah ramai sgt kat dapur tue sediakan sahur, so aku amik giliran mengemas lepas mkn sahur lah baru adil...olah kengkawan aku ucapkan selamat menjalani ibadah puasa pada hari nie, moga kita dapat mengharungi dugaan dan cabaran dgn tabah dan penuh kesabaran...AMIN....lelebih sekarang nie kiter di kuasai nafsu sepenuhnya.....

Sunday, August 8, 2010

"DIA" DATANG LAGI....

Pejam celik, pejam celik, kejap jer dah nak masuk bulan ramdhan al mubarak kan...Dah sampai masa untuk kita tinggalkan perkara² duniawi dan tumpukan pada akhirat lak...bukan lamapun, bila aku tgk kalender, erk rase mcm kejap nyer puasa, cepatnyer masa akan berlalu...aku harap tahun nie, aku dapat tunaikan ibadah puasa aku, dengan penuh kesyukuran dan keinsafan...Nak buat terawikh kat masjid tue mungkin akan menghadapi kesukaran skit, iolah anak kecik lagi, but aku akan cuba untuk buat sendiri kat rumah...hhuhuhuhuh kalau bujang dulu, mmg aku g masjid ngan mak ngan my bestfrendz,dah ada anak nie mmg jarang dpt pergi, leh di bilang dgn jarilah.....Oklah kepada semua umat islam di seluruh dunia aku dgn penuh keinsfan mengucapkan selamat menyambut RAMADHAN AL MUBARAK, semoga RAMADHAN kali ini lebih bererti buat kita dan kita dapat mengerjakan dengan penuh keinsafan.....Pada aku semangat nak bebuka mcm bebudak tue dah xdelah...nafsu membeli kat bazar ramadhan tue dah xde, lelebih membayangkan bila kuih muih@lauk pauk tue indah kabar dari rupa....nmpk cantik tp x sedap.....

p/s : jangan kita gantikan dia pulak kan....;p



p/s : harap ramdhan nie kita dapat tingkatkan lagi pahala kita......

Thursday, August 5, 2010

SEWAKTU AKU TINGGALKAN ANAK-ANAKKU


Nielah keadaan anak-anakku pagi td mase aku berangkat ker tempat keje, pas cium diorg lebih dr 5x tp x menguit pun diorang lena tol anak-anak ibu nie tdo, wat aku rase nak join jer dgn diorg nie...hehehehe.Tiap kali tgk gambar nie wat rindu aku kat anak-anak aku meluap²...adush cepatlh petang nak balik peluk diorg, borak ngan diorang....

Tuesday, August 3, 2010

MY ANNIVERSARY

Alhamdulillah hari nie genap usia perkahwinan aku 4thn, baru lagi, bak kate org tetua, tp aku rase mcm dah lame jer, dah memacam kitorang hadap dlm usia perkahwinan yang semuda nie, hanya kami dan Allah shj y tau....Kalau setakat perang suami isteri tue biasalah, bak kata pepatah sedangkan lidah lagi tergigit inikan suami isteri, sedangkan adik beradik yang lahir satu rahimpun boleh bergaduh inikan suami isteri y masih mengenali hati budi memasing...Aku kenal suami aku dah lama sbnrnyer, drp aku kolej lagi...biasalah cintan citun bebudak dedulu x sangka jodoh panjang hingga ker jinjang pelamin...erm dlm usia perkahwinan 4 thn alhamdulillah aku telah di kurniakan sepasang cahaya mata y comei dan bijak......aku berharap jodoh aku dan mr hub aku kekal hingga ker pintu syurga..... semoga kitorang tabah hadapi dugaan dan cabaran di alam rumah tangga...cam x cayo jer aku dh kawin dan ade anak...hehehehe

Thursday, July 22, 2010

ejaMaria Giveaway;)

Sebenarnyer dah lama x join giveaway, so td terjag blog syida, baca giveaway nie, mcm best jer...Kalau menang leh wat untuk iman...hehehe mesti my little princess tue comei jer pakai menda nie....erm kalau kengkawan nak join juz klick jer kat banner tue erk...dia akan bawa kengkawan ker destinasinya....ops b4 tue tarikh tutup dia 31 july 2010 @ smp no 10078, aku rase sbb tuannyer lahir thn 78 kot bulan 10,hehehe memandai jer aku nie....ok kengkawan jom join....

MALUNYER....

Hari nie bzlah, pepagi dah sebuk buat report petronas ngan esso...erm tp xper, leh handle, erm tgh nak wat report tue biasalah mesti ade masalah² sampingan yang memerlukan aku jumper org lain utk melengkapkan report tue. Erm so aku g lah jumper sorang budak sabah nie, keje dia sorting document jer...mmg nmpk mudah tp agak pening gaklah...tp lelama sure terrornyer...Mase aku g kat tempat dia, nmpk mcm dia tgh bc sesuatulah...oooo nie kes keje dah siaplah nie, xtau nk buat per, aku ingat dia baca majalah ker, surat khabar ker, atau pepe lah...tp bila dh dekat dia baca KAMUS, erm....malu aku,kalau aku lah tgh free, mesti wat ntah pepe, tgk jam setiap minit tunggu nak balik, hehehe chatting ngan kengkawan, update blog, bukak FB, baca majalah, tp mmg takkan bukak kamuslah....hehehhe malu beb, kene berubah nie, nnt org lain tmbh maju...aku di takuk lama...mane leh kan!kan!



Nuffnang

MY HEART BEEP