Nuffnang

MY HEART BEEP

Monday, November 22, 2010

PENGAJARAN...SUPAYA LEBIH BERSABAR...

Aku nak cerita sesuatu kat korang, kengkawan aku...cerita nie bukanlah bertujuan untuk mengaibkan @ membuka pekung di dada org...juz untuk bagi kita pengajaran supaya x tersilap langkah....Dalam kehidupan kita seharian nie, mesti pepun menggunakan duit kan, kekadang kita terpaksa untuk membuat pinjaman bg melangsaikan hutang @ memenuhi keinginnan ....tp aku harap kita x salah langkah, kerana sekali tersalah selamanya kita akan terjerat, wlpn ianya akan menjadi pengajaran hidup buat kita, nyesal kemudian xde gunanya.....Ish aku nie nak citer per....aku nak citer pasat pengalaman kawan aku nie, kerana mengikut kata² kawan akhirnya skrg dia y sengsara...per dia dah buat????? dia dh buat satu pinjaman....biasalahkan org buat pinjaman...tp dia dah buat pinjaman pada tempat y salah....dia pinjam kat ABANG LONG {AHLONG}......terkejut???aku y dgr lagi terkejut..........erm, semuanya kerana dia black list, xleh nk wat pepe pinjaman...niat meminjam sebab nak settle hutang y membebankan, tp akhirnya dia terperangkap mcm nie.....aku nk salahkan dia, x boleh juga, aku xde kat tmpt dia, xtau per dia rase, mungkin dia pk itu jln y terbaik utk selesaikan hutang....lelebih kengkawan bagi galakkan......menangis dia....kesian aku kat dia, dah lah ade anak, kecik pulak tue, nie skrg ah long duk mengejar dia kemana sahaja dia pergi....dia ckp ngan aku, dia tersilap langkah....nyesal dgr kata kengkawan, tp skrg semua kengkawan dh hilang ntah ke mana......erm aku juz leh mendengar jer, nak tlg akupun bkn org kaya, tp aku harap sgt, xdelah smp kejadian buruk y menimpa diri dia.....moga Allah tunjukkan jln penyelesaian y terbaik buat diri dia...so kengkawan ingat...mcmm mane susuahpun elaklah drp meminjan pada abg long tue, sbb dia mmg menolong, tp menolong kita jadi lebih teruk......peringatan nie bkn utk korang jer, tp utk diri aku gak....

3 comments:

Zura said...

siannye mah..

Huda said...

pengajaran yg baik utk kite semua kan..

SyidaGorjes said...

tersalah pilih jalan....

Nuffnang

MY HEART BEEP