Nuffnang

MY HEART BEEP

Monday, October 25, 2010

CERITA PENDEK PENUH ISI TERSIRAT....

Bila baca kisah nie bebetol sayu jer, teringat mak ayah y dah tua di rumah....sudah ker kita menunaikan tanggungjawab kita pada mereka, sudah bahagiakah mereka bila kita dah membersar nie...ker kita masih menyusahkan hati tua mereka, semoga kita semua menjadi anak y di sayangi kedua ibu bapa...walaupun tidak mampu mernhadiahkan berjuta wang ringgit & emas permata, cukuplkah kita membahagiakan mereka bkn sahaja di dunia tapi di akhirat dgn menjadi anak -anak y soleh dan solehah......

Pencil: I'm sorry

Eraser: For what? You didn't do anything wrong.

Pencil: I'm sorry cos you get hurt bcos of me. Whenever I made a mistake, you're always there to erase it. But as you make my mistakes vanish, you lose a part of yourself. You get smaller and smaller each time.

Eraser: That's true. But I don't really mind. You see, I was made to do this. I was made to help you whenever you do something wrong. Even though one day, I know I'll be gone and you'll replace me with a new one, I'm actually happy with my job. So please, stop worrying. I hate seeing you sad..

I found this conversation between the pencil and the eraser very inspirational. Parents are like the eraser whereas their children are the pencil. They're always there for their children, cleaning up their mistakes. Sometimes along the way... they get hurt, and become smaller (older, and eventually pass on). Though their children will eventually find someone new (spouse), but parents are still happy with what they do for their children, and will always hate seeing their precious ones worrying, or sad.

p/s : bila kene marah kita ingat mak ayah dah x sayang kitakan, tp hakikatnya mereka sayanglah mereka marah, mereka peduli hal kitalah mereka tegur....kiter jer nk memberontak...berlagak....ari nie kita buat pada mereka , one day anak-anak kita akan buat kat kita lak.....

4 comments:

Huda said...

betul tu kak..belajar dr pengalaman kan :)

chugie said...

yep.. betul tu mah. Parents marah dan pukul kita bukan bererti die x sayang kita, tp die sayang sangat kat kite.. cuma, kalau dh melampau sgt sampai tahap mendera tu.. baik kite buat atau ambil tindakan cepat! ekekekek:D

SyidaGorjes said...

semoga anak i tak inherit perangai buruk ai...amin...

Zura said...

yg xthan bile ada hajat nk lari dr umah tue...

Nuffnang

MY HEART BEEP