Nuffnang

MY HEART BEEP

Wednesday, December 22, 2010

MEMBANTUKAH DIA???


Lama tol x update blogkan...hehehe aku sibuklh, mmg sibuk sesangat...smp xleh cutipun & cutipun telah di bekukan...huhuhuhuh 1st time tue aku keje kat sini, cuti aku di bekukan....Oklah aku nk tny korang, pasangan korang membantu korang x???? aku?? alhamdulillah aku dpt suami y membantu dlm serba serbi...dr keje rumah smplah ker anak....aku sebenarnya xde masalah.....kalau aku g kelaspun aku x risau tinggalkan anak dgn suami aku...sbb aku yakin dia leh jaga anak² dgn baik, malah kekadang aku rase lebih baik dan sempurna drp aku sendiri y menjaganya.....So mcm mane pasangan korang lak???aku selalu dgr kengkawan aku y satu club ngan aku, ( club org dah kawin dan beranak pinak...;p)lek rumah terkejar nak masak, basuh kain , kemas umah.....hope time mcm nie suami tlg jaga anak, kalau anak berak tlg basuhkan ker, tp sebaliknya terjadi....anak disuruhnye pergi mencari ibu utk basuh berak....alasan baru lek keje penat......so tergedek² lah ank kecik tue cr ibu...yak!yak! kesiankan...tgh masak nie, kene layan anak at the same time...bila kita marah @ tegur, di katanya kita merungut.....hai sang suami, kesianlah isteri tue, dia bkn pembantu rumah , tp dia permaisuri di hatimu....apa salahnya ringankan tulang, sesama penat...kalau sesama bantu membantu...sesamalh leh berehat smbl menonton tv + leh bergurau senda.....tp kalau dr dapur smp ker depan....isteri jer y nak kene buat..mmg x terkejarlah....jgn salahkan isteri kalau dia x terlayan kerenah c suami lak.....sbb dia terlalu letih....di tempat keje, dh penat , di rumah cuma harapkan sedikit ehsan suami jer....bantu ringankan....hal anak² sesama "buat" sesamalah kita menjaganya....x begitu...Opsss maaflah kalau ade y terasa, sebenarnya ini bukan salah suami jer, ade juga salah isteri gak....ade y dpt suami membantu serba serbi, isteri lak amik kesempatan.....jgn lah mcm tue, hidup nie kalau boleh biarlah sekali seumur hidup kita kawin dgn org y sama.....kalau xde jodoh tue belakang cerita.....tp selagi ada jodoh kitalah y berhak mengekalkannya, mewarnai & mencorakkan hubungan tue....aku pernah dengar org ckp, bahagia tue, bkn org lain y tentukan, bkn keadaan y tetapkan...tp pasangan itu sendiri.....kita y menafsirkannya.....Cuba jgn bandingkan keadaan kita dgn pasangan lain, kerana tiap pasangan ade pasang surutnya, mungkin kita nmpk satu pangan ie, bahagia, gembira, suami sentiasa membantu, tp kita x nmpk kekurangan y lain, y hny pasangan itu sahaja y tau....jadi +ve thinking for our relationship, kalau pasangan kita x sempurna, kitalah pelengkapnya....no body perfect....hidup nie saling melengkapi....cuma satu jer hubungan suami isteri selalulah berbincang,kerana itu adalah jln terbaik dlm hadapi sebarang masalh......kalau nak meluahpun, jgn tersalah pilih org,tkt nanti pelangi y di harap muncul, jadi ribut petir lak....x semua org leh di percayai....kekadang baik di depan menikam di belakng......y penting pepun masalah jgn lupa padaNya, dan sentiasa harapkan bantuanNya...dekatkan diri padaNya...ity adalah jln y terbaik...

p/s :kala pasangan tue meluah, jgnlh di anggap merungut, kalau sebelum kawin kita sudi pnjmkan telinga dan bahu utk dia...per lagi selepas kawin...... Moga rumah tangga kita semua kekal bahagia....amin

4 comments:

SyidaGorjes said...

alhamdulilah kita dpt pasangan yg sudi membantu, walaupun dia tak sempurna tapi yg penting rumahtangga kita bahagia =)

A N A K - A N A K K U said...

hehehe tol tue syida, wlpn dia xsempurna, tp dia dh melengkapkan kekurangan kita...y paling penting "kerjasama"...hahaha

chugie said...

sama juga.. bersyukur dpt suami yang membantu juga..

Zura said...

imah..jgnlah buat entry panjang x berperenggan...jenuhlah baca..

Nuffnang

MY HEART BEEP