Nuffnang

MY HEART BEEP

Wednesday, March 17, 2010

KENAPA KITA MCM NIE?

Ok kali nie N3 aku, umum jer, lepas baca luahan perasaan kawan baik aku dan sepupu aku, aku tertanya sendiri kenapa kita mcm nie? Sebenarnyer ini bknlh mentaliti org melayu tp semua manusia kat muka bumi nie same jer..... Hidup aku alhamdulillah, aku dahpun berkahwin dan dahpun ade anak...Alhamdulillah. Dulu akupun selalu kene mcm kawan baik aku nie, org sibuk, diorg nie bnyk mase so, tlg menyibukkan diri dlm hal kehidupan peribadi aku, soalannyer mestilah "hai bila nak kawin" ...sbbkan aku nie org y bersopan santun mesti aku jawab...ish gila ker ape nak kawin muda² belia nie, tggulah 2-3 thn lagi x puas enjoy lagi....heheeheh kekadang mak aku menjeling jerk....:D
Tapi bila dh meningkat umur di tny lagi soalan y same aku akan lebih bersopan santun aku jawab pendek jerk "ESOK". Mls nk pk dan biarkan org y bertanya tue pk, ade tua kau siap jwb esoklah nk kawin, nie nk jemputlh kenduri esok..hahahaha tercengang² makcik tue sbbnyer parents aku x soundpun, dah tue keadaan rumah sunyi jer xde mcm nk buat mjls...aku berlalu smbl ketawa...Kenapa nak susahkan diri? sibuk jer, suka atilah nak kawin bila, ade org minang dan kalau itu jodoh nyer kawinlh, kalau x tunggu jerlah....hahahaha kalau lah boleh ckp mcm nie mase tue...;p

Bila aku dah kawin, 1 thn lebih aku kawin x di kurniakan cahaya mata...ade lagi org y free nak sibukkan diri jaga rumah tangga aku, tny bila nk ade anak? jawapan aku siimple jer "ESOK" hahahaha kekadang terkulat² aku tgk diorg pandang perut aku, ialah kempis jer...hbs tue y sibuk sgt nak tau bila nak ade anak wat per????????... Nak kate aku merancang idakler, sbbnyer itukan rezeki, gpun umur bkn muda utk aku merancang - plan nie...dah x sompek... Erm perasaan aku relax jer hadapi menda nie semua, kengkawan aku kate xde perasaan...bkn x de perasaan tp kenapa aku nk stress dgn o rg y x phm diri kita, x kenal diri kita dan x tau masalah kita...nnt kiter gak y susah, migrain ,sakit pala ntah per laik lah...so amik jln mudah ,org tny aku jawab "ESOK"...tp sbnrnyer aku pernah gak kene marah ngan suami aku pasat nie, sbb dia kate aku suka amik mudah dan main², aku gelak jer bkn sbbnyer aku nak wat per? sedih? malu? eeeeee x kuasa...semua tuekan Allah y tentukan kita kene percaya apa y telah Dia tentukan adalah y terbaik untuk hidup kita. Bkn kiter x berusaha tapi mungkin blum rezeki kita lagi... Buat aper nak sakit dan susah kan hati, y penting kiter lakukan ikut kemampuan kiter, y lain berserah pada Allah... Org y sibuk tue kekadang dia lupa dia ade anak dan cucu, ingatlah kita blum cukup bagus utk mengadili setiap kehidupan seseorang tue..mungkin hari nie hidup kiter penuh kegembiraan dan kebahagiaan mane tau esok hidup kiter x seceria semalam????? Dalam keadaan zaman maju mcm nie, kenapa kiter x ubh mentaliti kiter sekali???
Ingat semuanyer dtg drp Allah, mungkin kiter dh rase bersedia utk berkahwin, tp Allah lebih tau sama ade kiter sedia @ tidak...utk jadi isteri dan suami bkn mcm jadi budak sekolah...tanggungjawab tue kiter pikul hingga ke "sana" nnt.... mungkin kita rase kite dah bersedia memiliki zuriat tp hakikatnye Allah y tau sejauh mane kemampuan kiter....untuk mendidik anak menjadikan mereka anak y soleh dan solehah, pemimpin dan khalifah Allah x semudah kiter berbicara...aku y punyer sepasang anak niepun selalu mencari jln mane patut aku beri utk jadikan anak² aku y terbaik di dunia dan di akhirat.....

So kengkawan y blum bertemu jodoh dan blum di kurniakan cahaya mata...jgn pening@ susah hati lelebih pada org y "free" tue, kalau ade y bertanya bg jer jwpn mcm aku "ESOK" simple, mudah , dan padat, secara x langsung ianya satu doa buat kiter, mane tau tgh kiter jwb "ESOK" time tue malaikat aminkan ker@ waktu doa² termakbul alhamdulillah.....Biarlah mereka nak kata apepun, y penting kiter bahagia dgn kehidupan kiter....

1 comment:

Zura said...

hehehe...bolayan org yg selalu tanye tue..

Nuffnang

MY HEART BEEP