Nuffnang

MY HEART BEEP

Wednesday, July 7, 2010

CHIKEN POX BKN CHIKEN CHOP

My little prince kan demam start tuesday, so smlm aku balik, tgk dia tdo, so amik kesempatan melayan my little princess, mandi + mkn. Dah settle semua ingat nk tdo jap kat my little prince, tp xleh nk tdo...badan penat so aku bgn layan tv jerk smbl melepak melepek.....dlm 15 min dgr my little prince merengek, oooo dh bgn anak ibu nie,amik dia, dukung + peluk cium x puas rasenyer kalau x pk dia dmm dh lame au gomol² dia...hehehe.Smbl nyusukan dia, aku cium² dia...geram suka bau dia...hahaha manede ibu x suka cium anak kan....Mlm tue aku suruh kakak aku cek, dlm hati dr hari tue lagi terdetik, tp aku abaikan jerk, sbb time tue dia x dmm, cuma semalam bila cek bwh ketiak dah ada....adush anak ibu kene demam campak ker??? kalau campak halus xper, coz my little princes pun kene b4 dia setahun dulu...tp kakak aku ckp nie mcm chiken pox....haaaaa chiken pox, bkn chiken chop ker????sempat lagi ibu dia nie wat lawak....Tapi alhamdulillah dia xlah meragam sgt, masih aktif bermain tue yang buat aku x risau nak tinggalkan dia dan g kerja dgn hati y berat...Gpun kakak aku de kat umah , dia keje mlm...so leh ler tlg tgkkan...Dan bermulalah nasihat dr mak aku, syukur tinggal dekat ngan mak dan kakak², diorgpun nasihatkanlah...antaranya :-
i) bagi minum air kelapa - nie normalcoz nak bg campak tue kuar cepat
ii) suami isteri xleh bergaduh
iii) kene tahan nafsu amarah
iv) x leh memasak @ menggoreng - aku suka nie....hahaha dasar pemalas;p
v) kene ckp y bebaik jerk...
vi) after 3 days kene mandi air beras, hilangkan miyang
vii) kebersihan tmpt tdo kene jaga, baju dia basuh asing....
viii) x leh sabun @ letak minyak.....erm
viiii) beli antibiotik dia, supaay x tinggalkan parut....
Lastly xleh mkn kicap dan goreng....sku y nyusukan diapun kene pantang gak ker? ker aku pantang nampak...hehehe.Anak korang pernah kene x??? korangpun kene buat mcm nie gak ker? ker ade petua lain y mak korang turunkan.....erm meh share...

5 comments:

Huda said...

chicken pox sy kene masa 1st year kat U..hehe..dh tua2 baru nk kene. Mmg bagus minum air kelapa. Tidur alas dgn daun ape tah tak ingat. Pantang kicap and makanan goreng tu betul gak, yer la supaya parut tak hitam jadinye kan. Lepas tu letak bedak sejuk and lotion khas kat kulit..gatal nye x leh nak kata..

A N A K - A N A K K U said...

ish ye ker, erm tuelah kiter y dah tua niepun rase miang dia x tertahan, ini kan budak y xde umur tuekan...adoiyai, tp akak tgk anak akk ok g, msh leh tersenyum dan ketawa...hope cepatlh sembuh

Ease Basri said...

banyak nyer pantang... cecian dia... cepat sembuh yer... bagi minum air kelapa...insyaAllah ok....

A N A K - A N A K K U said...

ease : yup, thanx doakan dia cepat sembuh

armouris said...

info tentang demam campak di SIHAT SELALU - Demam Campak Berjangkit

Nuffnang

MY HEART BEEP