Nuffnang

MY HEART BEEP

Monday, March 22, 2010

PENDIDIKAN SEKS D SEKOLAH....

Ape pendapat korang tentang pendidikan seks di ajar di sekolah......? Korang setuju tak? Pada akulah, bebudak sekarang nie xyh ajartpun dah teror dr kiter...hehehehe . Kene tgk sbnrnyer +ve & -ve nyer, aku takut bila di laksanakan lebih bnyk -venyer drp +venyer....Kalau nak ckp x ajar tntg pendidikan seks kat sekolah sbnrnyer secara tak langsung dh ajarpun....Kalau korang perasan mase kiter belajar sains kat cikgu ade ajar kiter pasat kromosom x dan cromosom y, aper jd kalau x + y bertemu....Mase aku sekolah dulu cikgu siap ajar lagi kalau nak anak kembar.... Kan ajar tue....Takkan skrg nie kiter nak ajar diorang lebih detail lagi... Kalau subjek pendidikan seks nie di kenalkan di sekolah, nak tau gak the way subjek nie di ajar....Tapi betol ker dgn pendidikan seks di ajar kat sekolah boleh membendung masalah sosial ramaja skrg???? Pada akulah y penting sebenarnyer didikan agama...itu y paling penting sekali...Mana² agamapun, setau akulah mengajar penganutnyer supaya melakukan perkara² seperti bebudak sekarang buat....betolkan....

Kenapa kiter nak ajar bebudak y mmg dah pandai pasat seks nie pendidikan seks lagi? Aku takut nanti diorg y ajar kiter balik...hahahaha dan cikgu y nak ajar tue sedia ker nak jawab soalan² cepumas dr murid² y semakin nakal dan gatal skrg nie....Kakak aku cikgu, selalu balik cerita pasat gelagat bebudak sekolah dia....kekadang dia geram gak sbb nak melayan kenakalan dan kegatalan bebudak tue, tp as a teacher what to do, layankan jer..janji x melebihi dan x kurang ajar...

Percaya tak kalau aku ckp sbnrnyer y buat perbuatan y salah nie, sbnrnyer bebudak y ade akal, yang boleh pk y mane elok dan y mane buruk? Yang dah tau kalau aku buat dgn mamat nie @ minah nie aku @ dia boleh mengandung.....semua tue diorang tau...Jujur aku y dah kawin anak 2 niepun baru tau bentuk kondom,sbbnyer aku x terdedah kepada memende tue,tp cube tunjuk kat bebudak sekolah skrg, sure diorg tau kondom tue per...Erm.... as a parents aku cadangkan kita same² pantau aktiviti anak² kiter, dekat dgn diorang as a frendz, bkn senang sbnrnyer nak jadi kawan pada anak² di zaman skrg, tp atleast dlm kesibukan 24 jam nie, kiter luangkanlah mase 1-3 jam utk anak kiter...jgn biar diorg tersisih dan pk mak bapak aku x kisah aku nak buat aper...

Kalau ade antara kiter y anak kiter dh buat slh, kiter bantulah dia, bimbinglah dia..marah kecewa geram sedih, itu betul , itu juga menunjukkan kiter nie manusia biasa...Persetankan per org sekeliling nak ckp, y penting anak kiter....org mmg suka menunjuk dan mengata tentang kesalahan dan kesilapan org lain, biarkan mereka bila mereka penat bosan diorang diam...dan kehidupan berjalan seperti biasa...Setiap mannusia melakukan kesilapan....tak sala kiter hulurkan peluang ke dua pada mereka...janji mereka bersungguh utk berubah.....

2 comments:

Alya said...

Macam saya ni ajar budak sekolah,tak tahu macamana dorang tahu kak,ada 1 kes tu siap baring atas kwn dia n tunjuk cara2 la.mcam ni la ustazah nak dpt anak...ya allah mana la dorg blaj...byk lg sebenarnya yg terjadi...kena awasi gak budak2 sekarang ni....

A N A K - A N A K K U said...

Alya : erk iyer ker...eee malunyer, tp mmg menakutkan skrg nie, kakak akk pnh tgkp diorg tgh tgk citer blue...eeee mmg kene awasi skrg nie, kene bg perhatian y lebih...

Nuffnang

MY HEART BEEP