Nuffnang

MY HEART BEEP

Tuesday, December 1, 2009

A.Y.A.H

Minggu lepas b4 aku lek kedah kg suami aku, sempatlah aku lepak² dgn ayah aku...Selama nie bukan x borak dan bukan x tgk muka ayah mase berborak, tp kekadang x perasan. Tapi time borak last week, buat aku menangis tersedu...kenapa??? sebab walaupun sekejap jer aku pandang muka ayah, tp aku mula perasan yang ayah aku sudah nampak tua, dan nampak keuzurannya...Tgk rumput² yang tumbuh berkeliaran dia muka ayah (jambang), buat wajah ayah nampak makin tua...Walaupun aku kuat depan ayah, xde stitis air mata yang tumpah...tp hakikatnya hati aku sedih sangat. Ayah aku dah berumur 60++, bila dgr org takbir dlm kereta, air mata aku makin laju meleleh..nasib suami aku x perasan, sbb gelap. Tetibe rase rindu sgt nak dgr suara ayah bertakbir..aku mmg rapat dgn ayah, nak katakan tetiap thn aku mesti dgr suara ayah bertakbir lelebih waktu subuh time aidilfitri dan aidiladha...selalunyer subuh di pagi raya kami sekeluarga akan solat berjemaah bersama....tp bila dah kawin nie jarang aku dapat lakukan bersama² ayah dan mak....Time dlm kereta tue barulah aku tpk kalau lah ayah "pergi" mesti aku laik rindu nak dgr suara ayah bertakbir, rindu nak bergurau senda , rindu nak merengek meminta ape². Walaupun aku dah kawin dan mempunyai anak tapi sifat manja dgn ayah tue x pernah hilang, kekadang aku masih tdo dekat ayah laik....Kekadang aku terpk mampuker @ sempat ker aku membahagiakan ayah sebelum dia "pergi"....Cerita pasat ayah boleh buat aku menangis, mungkin sbb aku terlalu rapat dgn ayah....

2 comments:

Zura said...

uwaaaaaa....ko buat aku nk nangis...aku pun cm tue gak...kdg2 tgk muke bpak aku rase sedih sgt sbb dh nmpak tua bapak aku...dh xlarat sgt nk buat keje...

pnah gak terpk klau dia 'pergi'...cm ne lah aku mase tue...boleh d katakan aku pun rapat ngan bapak aku walaupun aku xdelah nk bermanja2an ngan bapak aku....

A N A K - A N A K K U said...

erm...bkn nak wat ko nangis, tp kekadang kiter x sedar parents kiter dah x larat...

Nuffnang

MY HEART BEEP